Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време.

Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина.

Непретенциозно е що се отнася до грижите, чудесно се съчетава с други растения и изглежда живо и красиво дори в снега. А в края на краищата, ако решите, можете дори и да го изядете...

Ландшафтните дизайнери ценят тази култура преди всичко заради необичайната форма, размер и окраска на листата.

Тя се отличава с особено разнообразие. Може да бъде светлозелена, зелена със синкави жилки, тъмновиолетова, сивозелена, синьозелена с розови до виолетови петна, бяла, жълта, бордо и даже кремава.

По-големите цветарски фирми предлагат декоративно зеле на любители и специалисти.

Най-големи почитатели на това растение са японците, които са го отглеждали още през средните векове и са създали много сортове, различни както по форма, така и по цвят. А вече има и такива с дълги стъбла, които успешно се използват за рязан цвят и направа на букети.

Впечатляващи видове

Условно всички видове и сортове на това растение може да се разделят на две групи: декоративно зеле с кочан и такова, което не формира кочан.

Видовете от първата група приличат на екзотични цветя. С тяхната селекция се занимават градинарите в Япония, затова и сортовете са наречени "Токио", "Нагоя" "Осака". В диаметър те могат да достигнат от 25 см до 1 метър.

Тези без кочан прекрасно подхождат за оформяне на бордюри и цветни лехи. Наричат ги розовидни.

Декоративното зеле без кочан може да достигне до 120 см височина, а ниските сортове - до 30 см.

Това растение много прилича на розата. И тъй като "кралицата на градината", по време на върха на красотата на зелето, вече увяхва, то има смисъл да я замените с устойчивата на замръзване, но не по-малко красива "зелева роза".

Всички видове декоративно зеле са двугодишни. В първата година на вегетацията те формират листа, а във втората цъфтят и плодоносят. В ландшафтния дизайн се използват предимно през първата година.

Превъзходен ефект в студената градина

С декоративно зеле могат да се оформят много красиви композиции. То е подходящо както за смесено отглеждане с други цветя и растения, така и за самостоятелно засаждане. От него могат да се направят много ефектни цветни петна или бордюри.

В зависимост от това дали е по-нискорастящо или стъблото му е по-високо, декоративнното зеле може да се засажда на първи или втори план, така че да не пречи на останалите растения, а точно обратното - да подчертава тяхната и своята красота.

Декоративното зеле може да изпъкне, като солитер на поляната, в лехата сред ниски растения, а също и да участва в отделни неголеми групи.

А ниските видове, пресадени през есента в саксии могат да служат през зимата за украса в по-хладните помещения.

Със своята привлекателност зелето превъзхожда обичайните листно-декоративни растения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X