Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за декоративното зеле

Можете да го засаждате в градината във вид на триъгълници, квадрати, кръгове, шахматно или в други фигури, като съчетавате растения с различно обагряне на листата.

Поради високата си зимоустойчивост това растение дълго време ще украсява градината и ефектно ще изглежда дори в снега.

Цветовете на листата му стават най-ярки и красиви при по-хладно време - температура на въздуха около 10 градуса.

Декоративният ефект обаче се проявява само през първата година. На втората израстват високи стъбла с дребни жълти цветове.

Декоративното зеле не образува глава, а само многобройни листа, дълбоко и силно накъдрени, с различно оцветяване, понякога във вид на концентрични кръгове. Най-често външният кръг е от зелени листа, после следват бледорозови и колкото се отива по-навътре, цветът им потъмнява.

Късната есен и зимата са благоприятни за това растение. Колкото повече пада температурата, толкова оцветяването на листата става все по-тъмно.

Такова зеле можете да си засадите върху празните лехи, оставени от едногодишните цветя, и да се радвате на красивите листа, които се подават под снега. Така вашата цветна градина няма да навява тъга и ще ви поднесе приятна изненада. Още повече, че листата му сменят цвета си.

Грижи и размножаване

 Размножаването на декоративното зеле става чрез семена, които запазват своята кълняемост близо 4 години.

Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март или април в саксии. Запълнете съдовете с торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата.

Ако температурата на въздуха е 18-20 градуса, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни.

При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно. През пролетта, може да пресадите растението на открито.

Ако вече сте засадили декоративно зеле във вашия двор трябва да знаете, че то не е много взискателно към почвата, но не понася добре наторяване с оборски тор.

Като растение от семейство зелеви обича редовното поливане чрез дъждуване.

Засадете го на място, добре огрявано от слънцето на предварително добре овлажнена почва. Пазете го от набезите на зелевата гъсеница, която обича да нагризва листата му.

Растението може да се пресажда от едно място на друго не само докато е малко, но и когато вече е възрастно. Това означава, че ако сте го засадили през лятото, през есента можете съвсем спокойно да го преместите и да се радвате до късна есен на ярките му багри.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X