Напишете дума/думи за търсене

Причини да не изхвърляме пакетчетата със силициев гел

Няма значение дали купувате чифт маратонки или някакво лекарство, вероятно ще намерите малки торбички със силициев гел в кутията. Повечето хора ги хвърлят в кошчето, без много да му мислят, но тези пакети всъщност могат да ви спасят в много ситуации.

Кои са необичайните употреби на silica gel пакетчетата?

1. Помагат за изсушаването на електронните устройства
Торбичките със силициев гел абсорбират влагата перфектно, така че могат да ви бъдат полезни, когато трябва да подсушите мокро устройство като мобилен телефон или AirPods. Поставете устройството си в найлонов плик с цип, прибавете силикагела, затворете плътно и не го пипайте през следващите 72 часа. Този метод позволява на джаджата да изсъхне напълно, минимизирайки щетите, нанесени от водата.

2. Може да ги използвате, за да се отървете от замъглено предно стъкло
Замъглените предни стъкла на автомобила са изключително дразнещи и може да са причина за много опасни ситуации на пътя. Ако смятате, че техническото оборудване в колата ви не се справя добре с този проблем, поставете няколко пликчета със силициев гел близо до предното стъкло и се насладете на шофирането.

3. Запазват свежестта на храната
Семената, подправките, билките и дори храната за домашни любимци трябва да се консервират на сухи места, за да не овлажнят. Сложете торбичка със силициев гел в кутията с храната. Това ще попречи на мухъла да се развива и ще запази продуктите свежи.

4. Поддържат вещите свежи и чисти
За да предотвратите миризмата на влага от чаршафите и кърпите, ги съхранявайте с няколко торбички силициев гел. Същият трик работи за фитнес чанти, чекмеджета и маратонки. Гелът абсорбира влагата, което забавя разпространението на бактерии и предотвратява зловонията.

5. Предотвратяват ръжда и корозия
Прекомерната влага е една от причините, поради които корозията се появява. Слагайте в контейнерите, в които държите самобръсначки, отвертки, чукове и дори сребърни съдове, силициев гел. Това е чудесен начин да ги спасите от ръжда и потъмняване.

6. Възпрепятстват от неприятната миризма у дома
Както стана ясно, силициевият гел се справя идеално с неприятните миризми. Ако забележите постоянна миризма под мивката, поставете голям пакет силициев гел под нея. Всичко, което трябва да правите, е да сменяте торбичките от време на време.

Предпазни мерки за използването му
- Силикагелът не е токсичен, въпреки това не бива да се яде. Бъдете внимателни, защото има висок риск от задушаване с него. Дръжте настрани от деца и домашни любимци.

- Силициевият гел може лесно да попадне в жаковете на слушалки и контактите на технически устройства, което ще доведе до тяхното блокиране.

- Не загрявайте силикагел. По този начин той ще загуби полезните си функции и може да съсипе някои вещи, ако влезе в контакт с тях. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X