Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли силицият прави чудеса за кожата

Когато народът е казал, че красотата идва отвътре, дори не е подозирал колко вярно е това. За съжаление ние сме запознати главно с духовното измерение на тази поговорка и рядко осъзнаваме буквалното. А именно, че за да имаме красива коса, здрави нокти и гладка кожа, мазилата не са достатъчни. Оптималната грижа за кожата включва и помощ отвътре, тоест приемането на ценни витамини, минерали и микролементи, каквито и при най-здравословния начин на живот няма как да извлечем само от храната.

Един от най-ефикасните минерали, който има изумително въздействие върху кожата, косата и ноктите, е силицият. Странно е, че силицият е толкова малко познат, защото той е вторият най-разпространен елемент в земната кора и може да бъде набавен чрез много зеленчуци и най-вече чрез зърнените храни. Когато сме млади, имаме в организма си изобилие от силициев диоксит, затова и кожата на едно дете е толкова нежна и гладка, косичката е мека, ноктите – перфектни. Категорично е доказано обаче, че с напредване на възрастта приемът на силиций намалява.

Знаем, че колагенът е съединителната тъкан, която съставлява по-голямата част от нашата кожа. Не знаем обаче, че именно силициевият диоксит е един от сериозните играчи при синтеза на колаген. При прием на силициеви добавки се повишава производството на колаген, което дава на кожата ни блясък и мекота, а като „страничен ефект“ бори проблемната кожа, склонна към акне и образуване на черни точки.

Мощна е помощта на силиция и за косата. Тъй като той подпомага регулирането на хормоните, хора със загуба на коса, както и такива, които имат тънък, слаб и сух косъм, непременно трябва да опитат със силиций. Приемът на силиций в продължение минимум на 9 месеца ще направи косата по-жизнена, ще спре късането и ще създаде по-сериозна плътност на косъма.

Забелязали ли сте как красивите и здрави нокти, дори без да са с перфектен маникюр, създават усещане за красив и здрав човек? Познайте – силицият работи чудесно и за тях. Той ги подхранва отвътре с ценни вещества и оздравява тяхната структура, като същевременно стимулира растежа им.

И ако дотук изброихме само няколко базови факти, известни от учебниците, ние потърсихме сведения и за тяхното практическо изпълнение. В Archives of Dermatological Research - едно от най-престижните издания, които публикуват научни изследвания в областта на дерматологията, през 2005 г. са публикувани резултатите от първото двойно сляпо плацебо-контролирано проучване за влиянието на силиций върху кожа, коса и нокти, приет през устата. При 50 жени между 40 и 65 год. (половината в плацебо група) в продължение на 20 седмици са били измерени хидратацията и бръчките по кожата, както и здравината на косата и ноктите. Категорично данните сочат, че дамите, които са пили силиций, се представят с по-добри параметри от другите.

За щастие на пазара може да се открие продукт който работи в полза на красотата, залагайки именно на силиция. Немската марка „Допелхерц“ е разработила специален „Комплекс за красота“ - иновативен продукт без аналог, който освен важния силиций съдържа комбинация от витамини и микроелементи, целяща заздравяване на кожа, коса и нокти. Комплексът съдържа мощни активни съставки, които ще променят не само начина, по който изглеждате, но и начина, по който се чувствате в кожата си и по който мислите за красотата си.

X