Напишете дума/думи за търсене

Необичайни употреби на белите пакетчета от кутиите с обувки в домакинството

Снимка pixabay.com

Колко често след като сте купили нови обувки, изхвърляте бързо малкото бяло пакетче с надпис Silica gel, което е вътре в кутията? Вероятно отговорът е "винаги", а не би трябвало. Защото съдържащият се в него гел на малки безветни топченца е много полезен. Ето 10 причини да продължим да го използваме.

Ако сте намокрили смартфона си, извадете батерията, сим-картата и картата с памет и поставете апарата в купа с няколко пакетчета с гел. Оставете цяла нощ, преди да включите апарата отново. Гелът ще изтегли влагата много по-успешно отколкото всички други опити за подсушаване. По същия начин може да се действа с намокрен фотоапарат.

Металните инструменти няма да ръждясват и ще съхнат бързо, независимо къде и как са използвани, ако в кутията за съхраняването им има пакетче силиконов гел. Същото важи за сребърните бижута, които много често потъмняват именно от влагата.

Ако сте прибрали в гардероба или шкафа леко влажни дрехи или спално бельо, това неминуемо ще доведе до появяването на миризма на мухъл, която ще проникне в тъканите. Затова поставете няколко пакетчета с гел в мястото за съхранение.

При прибирането у дома ви е валял дъжд, а обувките и чантата са влажни. Няма страшно! Поставете вътре по едно пакетче с гел за през нощта и на сутринта всичко ще е наред. Същото важи и за раницата със спортния екип. Носете вътре винаги поне едно пакетче и така там няма да се появява неприятна миризма.

Любителите на цветята обичат да събират семена за следващата година. Ще си гарантират, че няма да изгният, докато дойде време да правят разсад, ако ги съхраняват заедно с пакетчета с гел.

Връщате се от море, а в куфара има куп влажни неща. Ще защитите всичко от неприятните миризми с поставени вътре пакетчета с гел, особено ако пътувате често.

Мнозина държат лекарствата си в шкафче в банята. По принцип мястото не е подходящо, но ако предпочитате така, за защита от влагата на помощ пак идва гелът със силикон, който трябва да поставите вътре.

Пакетчетата обаче също имат нужда от поддръжка. Ако не ги използвате в главната им роля, то ги дръжте в плътна кутия, за да не събират влагата от въздуха. А ако забележите, че са престанали да действат, вероятно самите те имат нужда от изсушаване. Поставете ги върху тава и пъхнете във фурната за около половин час, като температурата тарябва да е около 100 градуса. Това гарантира, че ще изсъхнат и отново ще изпълняват добре главната си функция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X