Напишете дума/думи за търсене

Ако обичаш кучета, прочети това

Днес ви запознаваме с 20 любопитни факта, които всички любители на кучета трябва да знаят. Тези житейски уроци са лесни за забравяне в нашия забързан живот, но когато си спомните, че сте целият свят на вашето куче, 20-те истини стават незабравими.

1. Животът на кучето е много кратък в сравнение с живота на човека. Докато хората могат да живеят повече от 100 години, кучетата могат да живеят само 10-20 години. Направете тези години великолепни за тях.

2. Кучетата могат да действат агресивно от страх. Ранното социализиране с хора и други животни е ключово за изграждането на увереност, доверие и любов. Ако някое куче ви ръмжи или дори нападне, най-вероятно го прави от страх.

3. Децата, които растат с кучета, са не само по-здрави, но и по-добре приспособени човешки същества. Проучванията показват, че децата, които живеят с кучета, имат по-силна имунна система, по-малко алергии и вероятно дори по-здравословни микробиоми. Други изследвания разкриват, че децата, отглеждани с кучета, се чувстват по-грижовни, щастливи, отговорни и интелигентни. А кучетата обичат своите малки човечета точно толкова, колкото обичат големите си хора.

4. Целувките с нашето куче не са задължително опасни. Ново проучване има за цел да покаже, че микробите, обменени между кучета и хора, могат да имат положителен пробиотичен ефект върху човешкото тяло, който засяга цялостното ни здраве.

5. Кучетата обичат да имат работа. Поддържането на вашите кучета активни и във форма не само ще поддържа физическото им здраве, но и ще ги радва психически. Умореното куче е щастливо куче.

6. Кучетата просто искат да правят своите хора щастливи. Преподаването на нови трикове, предизвикателства и поведение укрепва връзката с вашето куче. Проучванията показват, че кучетата се свързват със своите хора по подобен начин като бебетата и техните родители и естествено искат да им угодят.

7. Кучетата намаляват стреса. Доказано е, че кучетата намаляват риска от сърдечни заболявания, защото мотивират хората да излизат навън и да се разхождат. Също така емоционалните връзки, които собствениците развиват с домашните си любимци, намаляват реакцията им към стрес.

8. Кучетата търсят помощ от хората си. Кучетата получават комфорт, сигурност и мотивация от своите хора, затова никога не подценявайте желанието им да се гушнат у вас или да ви потъркат с муцуна.

9. Кучетата оценяват всичко, което правите за тях. Нито един жест не е твърде малък или твърде незначителен - кучетата са просто щастливи да бъдат обичани и обгрижвани и всяка минута, която прекарвате с тях, ги кара да ви обичат повече.

10. Кучетата са чувствителни към околната среда. Те не могат да бъдат оставени навън, когато е твърде горещо или твърде студено. Оставянето на куче навън без подслон при екстремно време може да доведе до болест или смърт. По същия начин оставянето на кучета в превозни средства през летните жеги може да ги убие.

11. Кучетата трябва редовно да се поддържат и да се обгрижват, за да бъдат физически здрави и щастливи. Ноктите на краката им трябва да бъдат рязани, козината им трябва да се поддържа чиста и добре сресана. Кучетата също се нуждаят от редовно миене на зъбите, за да избегнат кариес и заболявания.

12. Кучетата естествено искат да утешат хората, които са разстроени. Учените са доказали, че кучетата реагират на човешки сълзи и естествено ще се опитат да успокоят човек в беда. Освен това кучетата не просто утешават хората си, но и често се опитват да помогнат на непознати.

13. Кучетата не могат да бъдат оставяни сами за дълги периоди от време. Те са социални животни и се нуждаят от хора или други животни около тях, за да не бъдат самотни, да не страдат от безпокойство при раздяла и да не правят бели.

14. Кучетата не разбират речи. Кучетата реагират на ключови думи, вокални тонове и език на тялото. Изследванията доказаха, че кучетата наблюдават човешките взаимодействия и разбират фините сигнали.

15. Кучетата обичат храната, но храната не е любов. Храната, която давате на кучетата си, ще повлияе на цялостното им здравословно състояние. Много човешки храни са токсични за кучетата и могат да доведат до смърт, така че ги хранете само с предназначена за кучета храна.

16. Кучетата се обучават с насърчаване. Доказано е, че позитивното укрепващо обучение има далеч по-добри резултати при модифициране на поведението на кучето, отколкото суровите методи на обучение. Изследователите предлагат да обучавате кучето си от рано, за да избегнете проблеми с агресията.

17. Кучетата са много изразителни. Кучетата може да не могат да говорят на нашия език, но те могат да ни кажат много, ако просто обърнем внимание.

18. Кучетата могат да проявяват внезапни промени в поведението поради болест. Ако кучето ви внезапно започне да действа агресивно или не иска да ходят или да се храни, това може да означава, че е болно или ранено. Кучетата не се оплакват като хората, но промяната в тяхното поведение или рутина може да означава, че има нещо нередно.

19. Старите кучета заслужават точно толкова любов и внимание, колкото малките кученца. Всички обичат паленца, но възрастните кучета са прекарали много години да обичат и да бъдат лоялни към своите хора и заслужават същото, че и по-голямо внимание.

20. Кучетата са най-верните приятели. Има безброй истории за лоялни кучета, които са останали до хората си, когато те са били болни, ранени и дори починали. Не забравяйте това и бъдете до тях, когато те имат нужда от вас.

Изненадващи факти за кучетата и котките

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X