Напишете дума/думи за търсене

Произход на кучето според ушите му

Ушите на кучето са една от най-забележимите части от неговата анатомия. В допълнение към сензорната си функция, те изразяват добра част от характера и личността на кучето.

Сивите вълци и кучета са потомци на видове вълци, които са изчезнали преди около 15 000 до 40 000 години. Учените обикновено се съгласяват по този въпрос, но оспорват кога и къде е започнало опитомяването.
Генетичните изследвания идентифицираха доказателства на различни места от Южен Китай до Монголия и Европа.

Ролята на хората в създаването на породи
Хората са изиграли важна роля в създаването на породи кучета, които отговарят на различни социални нужди. Използвайки елементарно генно инженерство, експертите отглеждат кучета, за да изразят набор от специфични характеристики чрез изкуствен подбор.
Тези процеси повлияха на моделите на генетични вариации и са причина за по-висока честота на вредни мутации, както и голямо разпространение на наследствени заболявания, което варира доста в различните породи кучета.

През последните няколкостотин години са създадени много породи от родовия набор от кучешки гени. Животните, подложени на опитомяване, претърпяват морфологични промени, които включват появата на уши.

От произхода на кучето до неговата типология
От фосилни останки, датиращи в началото на бронзовата епоха (около 4500 г. пр. н. е.), става ясно, че вече е имало пет различни вида кучета.

• Мастифи
• Вълча порода
• Ловни кучета (като салуки (персийска хрътка)или грейхаунд).
• Пойнтери
• Овчарки

Формата на ушите на кучетата
Ранните породи са имали изправени уши и заострени или клиновидни муцуни, подобно на северните породи. Но в днешно време кучешките уши се предлагат във всякакви форми и размери: малки, дълги, широки или V-образни. Въпреки това те обикновено се класифицират в три основни групи:

1. дълги и виснали уши (дакел)
2. остри уши (уест хайленд уайт териер, пинчер, йоркширски териер, немска овчарка или сибирско хъски)
3. изправени уши (коли или шетланд)

Генетиката диктува ли формата на ушите на кучето?
Няколко научни изследвания установиха, че част от хромозома 10 е сред тези с най-високи нива на генетична диференциация между породите кучета. Този ДНК регион изглежда е свързан с телесната маса и морфологията на ушите.


Според тези проучвания въпросната хромозомна област съдържа генетични варианти, които потенциално влияят на типа на ухото и телесната маса. Заради това експертите предполагат, че малките мутации са отговорни за тези черти.

Друго изследване анализира набор от данни, който се състои от 1417 кучета от 193 породи, два златисти чакала и седем вълка. Експертите са изследвали гени, които определят формата и размера на кучешките уши.
Те разграничават породи с остри уши (101 кучета) и висящи уши (113 кучета) и идентифицират значителна връзка между наличието на специфичен ген (с регулаторни функции спрямо други гени) и дългите висящи уши.

Те успяват да идентифицират връзка между експресията на два специфични гена и формата на големи, заоблени уши (породи шпаньоли, бигъл и корги). Те не откриват такива гени при кучета със стандартни по размер триъгълни уши (като мини пинчер и евразийско куче).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X