Напишете дума/думи за търсене

Колко дълго може да оставим котката сама?

Вашата котка е независима, безразлична и вероятно дори не се интересува дали сте живи или мъртви, нали? Грешно.
Въпреки че е вярно, че котките изискват значително по-малко поддръжка от повечето кутрета, котките все още жадуват за обич от стопаните си. Всъщност те не са толкова различни от кучетата в това отношение. Домашните котки, които са лишени от човешки контакт твърде дълго, наистина са податливи на чувство на тревожност при раздяла, в допълнение към очевидните здравословни усложнения, които идват от незадоволяването на физическите им нужди. Въпреки това вашата сънлива, дистанцирана котка може да се справи добре с малко самота.

Просто прочетете какво казват експертите за това колко дълго може да оставите котка сама, преди да затворите вратата зад гърба си.

Мога ли да оставя котката си сама вкъщи, докато съм на работа?
Добрата новина е, че средно статистическата пораснала котка ще се чувства добре, когато бъде оставена сама през работния ден. Сигурно сте забелязали, че вашата писанка обича да спи - всъщност до 18 часа на ден. Така че не е нужно да се чувствате виновни, че прекарвате един ден в офиса, докато котето ви лежи на дивана.

Работите нощна смяна? Отново нищо страшно. Този ваш график не смущава вашата котка, че е сама. Докато сте постоянно наоколо за известно време на всеки 24 часа, котката ви ще бъде доволна. Разбира се, може да възникне повод, когато трябва да отсъствате от дома си за известно време.

Какво трябва да знаете, преди да тръгнете
Когато става въпрос за оставяне на котка сама, най-важните неща са доста ясни: ще трябва да осигурите достатъчно храна за един до два дни, които планирате да отсъствате, да освежите купата с вода и да почистите старателно тоалетната на животното.

Също така ви предлагаме да вземете предвид емоционалните нужди на вашата котка. В крайна сметка вашият дом е доста скучно място без вас. Може да помогнете за минимизиране на всяко безпокойство от раздяла и да намалите риска от котешки манипулации, ако снабдите вашия домашен любимец с някои играчки, предназначени за самостоятелна игра.

И накрая, ако искате да бъдете суперпредпазливи или имате някакви съмнения относно физическото здраве на вашата котка, би било разумно да посетите ветеринарния лекар, преди да оставите който и да е домашен любимец да се грижи сам за себе си.

Помнете обаче, че котенца на възраст под шест месеца и току-що осиновени котки не могат и не трябва да бъдат оставяни сами за цял 24-часов ден, да не говорим за две денонощия.


Какво става, ако ни няма за по-дълги периоди от време?
Експертите твърдят, че здравите възрастни котки не трябва да се оставят сами за повече от 24 до 48 часа. Но ако оставите котката си сама за повече от три дни, трябва да намерите някой, който да я провери.

Възрастните котки със специални нужди - било то скорошно нараняване, заболяване или ежедневен режим на лечение - ще трябва да бъдат проверявани по-често. Плюс това, дори най-здравите котенца се нуждаят от храна, вода и тоалетна, преди да хукнете на почивка или на дълъг уикенд.

Колко дълго можете да оставите коте само?
Котенцата са най-сладките, но като всяко бебе, те са значително по-трудоемки от възрастните им събратя. Възрастта прави огромна разлика по отношение на това колко дълго може да оставите котката си сама - особено за домашни любимци на възраст под шест месеца. Според професионалистите малките животинки под 4 месеца не трябва да се оставят сами за повече от два до четири часа; 4 до 5-месечни котенца могат да се гледат сами до пет часа. След като навършат половин година, котенцата могат да седят (или да дремят) добре в продължение на осем часа работен ден без последствия. Разбира се, това е само приблизителна оценка, базирана на това, с което повечето котки могат да се справят. Темпераментът на вашата котка ще играе значителна роля в уравнението, така че бъдете нащрек.

Рисковете от оставянето на котка сама
Нека започнем с тоалетната, а именно факта, че много котки просто ще я избегнат, ако стане пълнежът й стане твърде пренаселен от фекалии и урина. И тъй като никой не се радва на котешка пикане върху дървения си под или върху чистото си пране, това определено е фактор, който си струва да се вземе предвид.

Докато ядосана котка, която пикае навсякъде, е кошмар, много по-сериозна е възможността от неочаквано нараняване или заболяване. Въпреки че вероятността вашата здрава домашна котка внезапно да се разболее е малка, това определено е възможно.

И накрая, има емоционално въздействие. Продължителните периоди на отсъствие могат да „насинят” душата дори най-готината котка по грешен начин. Ако не искате вашата топка с козина да се превърне в невротично кълбо от нерви и стрес, най-добре е да имате предвид темперамента на вашето коте и да се придържате към горните указания за максимум 24 до 48 часа самостоятелно време.

Кога да осигурите гледач на домашни любимци
Котките са известни с лесната си поддръжка, но това не означава, че се наслаждават на пренебрегването. Ако планирате да отсъствате за няколко дни, тогава трябва да помолите приятел или друг вид бавачка, които да се грижат за вашата котка във ваше отсъствие.

Бонус точки получава този, който ще остане известно време, за да си поиграе и да погали писанката, защото тя обожава това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X