Напишете дума/думи за търсене

Човешки храни, които са опасни за домашните любимци

Те са големи душевадци и много стопани не могат да устоят на влажния поглед до масата, който ги пронизва, независимо с какво се хранят. Но в много случаи да не им дадем нищо въпреки влажния поглед и проточилата се лига е по-доброто за тях. Ето кои са храните и напитките, абсолютно забранени за вашия домашен любимец.

Алкохол
Алкохолните напитки и хранителните продукти, съдържащи алкохол, могат да причинят повръщане, диария, нарушена координация, дисбаланс в централната нервна система, затруднено дишане, тремор, нарушена киселинност на кръвта, кома и дори смърт. В никакъв случай не трябва да давате алкохол на вашия домашен любимец. Ако подозирате, че той е погълнал алкохол, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Авокадо
Авокадото е проблем предимно за птици, зайци, магарета, коне и преживни животни, включително овце и кози. Най-голямото притеснение е за сърдечно-съдови увреждания и смърт при птиците. Конете, магаретата и преживните животни често се подуват и получават оток на главата и шията.

Шоколад, кафе и кофеин
Всички тези продукти съдържат вещества, наречени метилксантини. При поглъщане от домашни любимци метилксантините може да причинят повръщане и диария, задъхване, прекомерна жажда и уриниране, хиперактивност, нарушен сърдечен ритъм, тремор, припадъци и дори смърт. Обърнете внимание, че по-тъмният шоколад е по-опасен от млечния. Белият шоколад има най-ниско ниво на метилксантини, докато така нареченият натурален съдържа най-много от тях.

Цитруси
Стеблата, листата, корите, плодовете и семената на цитрусовите растения съдържат различни количества лимонена киселина и етерични масла, които може да причинят дразнене и дори дисбаланс на централната нервна система, ако се приемат в значителни количества. Малките дози – например хапването на някой плод, вероятно не представляват проблеми, освен незначителни стомашни неразположения.

Кокос и кокосово масло
При поглъщане в малки количества кокосовите орехи и продуктите на основата на кокосови орехи вероятно няма да причинят сериозни вреди на вашия домашен любимец. Имайте обаче едно наум, защото те съдържат масла, които може да причинят стомашно разстройство и диария. Кокосовата вода е с високо съдържание на калий и не трябва да се дава на вашия сладур.

Грозде и стафиди
Въпреки че токсичното вещество вътре в гроздето и стафидите не е известно, тези плодове може да причинят бъбречна недостатъчност. Най-добре е да се избягва храненето с грозде и стафиди на кучета.

Ядки макадамия
Ядките макадамия може да причинят слабост, депресия, повръщане, тремор и хипертермия при кучетата. Признаците обикновено се появяват в рамките на 12 часа след приема и може да продължат приблизително от 12 до 48 часа.

Мляко и млечни продукти
Тъй като домашните любимци не притежават значителни количества лактаза (ензима, който разгражда лактозата в млякото), млякото и други продукти на млечна основа им причиняват диария или други храносмилателни разстройства.

Ядки
Ядките, включително бадемите, фъстъците и орехите, съдържат големи количества масла и мазнини. Мазнините може да причинят повръщане и диария и потенциално панкреатит при домашните любимци.

Лук и чесън
Тези зеленчуци може да причинят стомашно-чревно дразнене и да доведат до увреждане на червените кръвни клетки. Въпреки че котките са по-податливи, кучетата също са изложени на риск, ако изконсумират достатъчно голямо количество. Токсичността обикновено се диагностицира чрез анамнеза, клинични признаци и микроскопично потвърждение на телата на Хайнц.

Сурово/необработено месо, яйца и кокали
Суровото месо и суровите яйца може да съдържат бактерии като салмонела и ешерихия коли, които са вредни за домашни любимци и хора. Суровите яйца съдържат ензим, наречен авидин, който намалява абсорбцията на биотин (витамин от група В), което може да доведе до проблеми с кожата и козината. Храненето със сурови кокали може да изглежда като естествен и здравословен вариант за кучето ви, но това е само, ако то е живяло в дивата природа. Кокалите може бъдат много опасни за домашния ви любимец – той може да се задави с тях или да получи тежко вътрешно нараняване.

Сол и солени ястия
Големите количества сол може да предизвикат прекомерна жажда и уриниране или дори отравяне с натриеви йони при домашните любимци. Признаците, че вашият прекрасник е ял твърде много солени храни, включват повръщане, диария, тремор, повишена телесна температура, припадъци и дори смърт. Препоръчително е да ги избягвате в менюто му.

Ксилитол
Ксилитолът се използва като подсладител в много продукти, включително дъвки, бонбони, печива и паста за зъби. Той може да причини отделяне на инсулин при повечето животни, което може да доведе до чернодробна недостатъчност. Повишаването на инсулина води до хипогликемия (понижени нива на захар). Първоначалните признаци на токсикоза включват повръщане, летаргия и загуба на координация. Признаците може да прогресират до припадъци. Повишените чернодробни ензими и чернодробната недостатъчност се наблюдават в рамките на няколко дни.

Тесто с мая
Тестото с мая може да натрупа газове в храносмилателната система на вашия домашен любимец. Това може да бъде болезнено и да доведе до подуване на стомаха и потенциално усукване, превръщайки се в опасност за живота. Маята произвежда етанол като страничен продукт, а куче, което поглъща сурово тесто за хляб, може дори да се напие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X