Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнейджъри: Разочаровах нашите

Ако си сгафил/а пред вашите, на първо място не прави трагедия от това. Те са най-близките ти хора и колкото и да са сърдити сега, те обичат повече от всеки друг и ще ти простят на драго сърце. Особено ако се постараеш да си заслужиш тази прошка.

Покажи им, че съжаляваш. Но не като седиш с увесен нос и плачеш по време на вечеря, а с истински аргументи. Изрази с думи не само съжалението си, но и всички осъзнати от теб истини след въпросния инцидент. Например: „Съжалявам, че откраднах тези пари от вас! Това не само че беше грозно, но и вие изобщо не го заслужавахте, защото ми давате достатъчно пари за възможностите на нашето семейство. Бях егоист и ужасно ме е срам! Помогнете ми да преодолея този срам и да поправя грешката си.“

Не хвърляй обещания на кило. Никой не вярва на тези, които приказват много. Вместо да говориш, действай. Покажи с каквото можеш, че си осъзнал/а вината си и че си готов/а да се промениш. Когато разговаряш с вашите по темата, го прави без емоция и като възрастен. Не изпадай в крайности. „Никога повече няма да допусна такава грешка“ или „Никога повече през целия си живот няма да открадна, обещавам“ не са изречения, които ще ти върнат доверието на вашите. По-скоро наистина кажи защо мислиш, че никога повече няма да допуснеш дадена грешка.

Подмазването също не е препоръчително, когато си сгафил/а. Не хуквай да хвърляш боклука в 6 сутринта или пък да си оправяш стаята като за каталог, защото вашите са наясно, че когато бурята отмине, стаята ти отново ще е като панаир, а боклукът ще чака някой да го изхвърли по три дена. Концентрирай се върху неща, които ще покажат на вашите, че наистина си се променил/а. Ако случката е била с някой конкретен приятел/ка и той/тя е допринесъл/а за белята, спри да контактуваш с него/нея. Изобщо жертвай нещо, за да докажеш, че наистина си сериозен/а в намерението си да не повтаряш недомислицата отново.

След като си разбрал/а в детайли защо си постъпил/а недобре, след като си действал/а в полза на това да поправиш грешката си и след като си дал/а ясно на вашите да разберат, че съжаляваш, но те все още не ти вярват, поговори с тях. За да стигнеш до този разговор обаче, наистина трябва да има какво да поставиш на масата. „Ето, разбрах си грешката. Извиних се и още по-важното – искрено съжалих. Спрях да се виждам с Х и У, за да не се повтори отново. Кажете ми какво още мога да направя, за да ми повярвате отново?“ Не се конфронтирай, не изпадай в твърде емоционално състояние, напротив – нека е рационален разговор. Вашите най-вероятно ще ти кажат какво още е необходимо, за да ти повярват отново. Понякога е просто въпрос на време, така че имай търпение. Ако си разумен/а и държиш на тяхното доверие, ще го имаш рано или късно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X