Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за единствените деца

Допреди около четири или пет десетилетия семействата, които имат само едно дете, бяха рядкост. Повечето родители приемаха сериозно съвета на Библията „да се плодят и да се множат“.

Но поради икономически и социални фактори, и заради промени в ролята на жените, тенденцията се обръща. Докато някога единствените деца бяха изключение, сега те са по-скоро правило. Смята, че до 40 процента от домакинствата в света днес имат само едно дете.

Доказано е също, че колкото по-високо е културното и социално ниво на родителите, толкова по-малко деца имат. Това дава леко предимство на тези хлапета, защото те могат да се радват на повече стимули и по-стабилна социално-икономическа позиция.

Техните мозъци се развиват по различен начин
Изследване, проведено от Университета на Китай и публикувано в списание Brain Imaging and Behavior, установява, че единствените деца в семейството могат да имат различно развитие на мозъка от децата с братя и сестри.

В проучването са изследвани 170 деца. Всички са били подложени на психологически и психотехнически тестове, както и на ЯМР за изследване на мозъка им. Учените открили, че единствените деца имат повече сиво вещество в париеталния лоб.

Това било свързано с по-голяма умствена гъвкавост, планиране и езикови способности. От друга страна, са били по-зависими и са имали по-малко социални умения от тези, които са израснали с братя и сестри.

Проучването показва, че децата, които растат сами, трябва да проявяват повече въображение и активност, когато играят. Това е така, защото те нямат другари за игра, което ги кара да развиват допълнително своята креативност. Освен това, тъй като те взаимодействат по-малко с други деца и повече с възрастни, това изглежда им дава езиково предимство.


Други изследвания
Преди няколко десетилетия на децата, които са едни на майка и на баща, се гледаше като на проблем. Смятало се, че те са лошо възпитани и следователно изключително трудни за обучение. Стигнало се дотам, че дори била създадена асоциация за защита на родителите на единствените деца в семейството. Наричала се Zero Growth и имала за цел да помогне на родителите да „вкарат малките в правия път“.

Благодарение на същата организация започнали да се провеждат проучвания в различни части на света, които предоставяли данни, показващи колко погрешно е това схващане. Постепенно се събрали доказателства, които показвали, че единствените децата в семейството със сигурност са различни от тези с братя и сестри, но те не съвпадат със стереотипната представа.

Изследване от 2017 г. твърди, че по правило единствените деца са по-интелигентни и имат по-добри отношения с родителите си, отколкото децата с братя и сестри.

Проучването установява също, че те са склонни да приличат повече на родителите си, отколкото на тези, които растат в семейство с много деца. Това е така, защото взаимодействието е по-интензивно и фокусирано. Тези хлапета нямат възможните модели, които братята и сестрите биха могли да им предложат, а само тези на техните родители. Следователно, идентификацията е по-директна.

Други любопитни факти
Ако децата без братя и сестри имаха проблеми, нямаше да има толкова много от тях, които са станали известни. Сред тях са такива видни личности като Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Жан-Пол Сартр, Франклин Делано Рузвелт и Чарлз Линдберг и др.

Знаете ли, че 20 от първите 23 астронавти, изпратени в космоса, са били единствени деца. Такива са и множество личности от шоубизнеса - Мерилин Монро, Ал Пачино, Брук Шийлдс, Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Алиша Кийс.

Разбира се, има и много известни фигури и знаменитости, които са израснали с братя и сестри. Истината е, че изглежда няма радикална разлика между това да израснеш в семейство, в което има само едно дете, и друго, в което са много. Изглежда, че генетиката, стилът на родителство и личният опит оформят всеки индивид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X