Напишете дума/думи за търсене

Странната причина, поради която жените са привлечени към брадати мъже

Момчета, планирате ли да обръснете гъстата си, здрава и лъскава брада? Спрете се! Просто задръжте и помислете отново. Наличието на готина брада може да осоли вашия любовен живот.

Психолозите твърдят, че жените са привлечени от мъже с брада.
Според проучване, проведено в университета в Куинсланд, жените намират мъжете с брада за по-привлекателни.
919 американки на възраст между 18 и 70 години били помолени да оценят снимките на господа с различна дължина на космите по лицето. Някои мъже са били гладко избръснати, докато други са имали дълги гриви, трети били фотошопирани, за да излъчат повече мъжественост или женственост.

Целта на изследването било да се разбере как жените възприемат мъжете с брада за краткосрочна и дългосрочна връзка.
Брадатите мъже с по-мъжествен вид се възприемали като по-привлекателни физически и социално. Жените предпочитали този тип момчета за дългосрочна връзка.

От друга страна, анкетираните били категорични, че мъжете с тридневни бради били най-привлекателни за една нощ.

Брадата подобрява мъжките черти
Изследователите анализирали защо жените намират мъжете с бради за привлекателни физически и социално и смятат, че има утвърдителна връзка между мъжествеността на лицето и физическата сила, способността за борба и социалната увереност на притежателите им.
Дамите възприемат мъжете с косми по лицето като мъжествени, уверени, искрени и трудолюбиви. Това означава, че мъжете без окосмяване по лицето може да имат трудности да впечатлят бъдещите си изгори.

Мъжките лица сигнализират, че притежателят им е физически силен, допустимо агресивен и социално зрял. По-дългата брада добавя щрихи към мъжките черти и жените обръщат по-малко внимание на по-малко привлекателните черти на лицето.
Такива схващания за мъжественост влияят върху възприемането на възрастта и избора на жените за чифтосване. Тъй като жената може да не предпочита да влиза в дългосрочни отношения с мъж, който изглежда не е мъжествен или физически силен.
Брадатите мъже имат и повече серумен тестостерон, което е свързано с високо социално доминиране. Освен това те поддържат по-стереотипни възгледи за мъжествеността в рамките на хетеросексуалните отношения.

Брада и бащинство

Според изследването, публикувано в Journal of Evolution & Human Behaviour, жените гледат на мъжете с брада да бъда като предпоставка да бъдат по-добри бащи, да са по-ориентирани към семейството и достатъчно способни да защитават и инвестират в децата си. С две думи, брадата не само кара господата да изглеждат по-мъжествени, но и отговорни.


Разбира се, не всички жени харесват брадати мъже. Някои възприемат косматите лица като нехигиенични и с лоша кожа.
Дългобрадите момчета плашат някои момичета, защото се страхуват от наличието на паразити и мръсотия в това окосмение.
От друга страна, повече жени, които изпитват страх от смъртта , обикновено харесват брадати мъже, защото възприемат брадата като знак за добро здраве.

Репродуктивна амбиция
Репродуктивната амбиция е друг фактор, който влияе върху предпочитанията към брадати мъже. Както дамите без партньор, така и омъжените жени, които искат деца, възприемат брадатите господа за по-привлекателни от жените, които не искат деца.
Изследователите също така установили, че жените, които са самотни и имат репродуктивна амбиция, предпочитат обръснати мъже. Но това било отблъскващо за репродуктивната амбиция сред омъжените жени.

Какво казват различните видове бради за мъжа?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X