Напишете дума/думи за търсене

Ърнест Хемингуей – неизбягалият от себе си гений

Къщата на нобеловия лауреат Ърнест Хемингуей в Кий Уест, Флорида е в близост до историческия фар и само на 90 мили от любимата му Куба.

Островът е толкова красив, че думите на Хемингуей: „Всичко, далеч от морето, е провинция”, звучат точно на мястото си.

Жегата там е труднопоносима и веднага разбираш защо героите от неговите творби слагат толкова лед в питиета си.

Започваш да се оглеждаш къде може да изпиеш една студена „Маргарита” и пред очите ти с целия си блясък се открива легендарният бар „ Слопи Джо” - любимото място на известния автор. Недалеч е и домът на Хемингуей, който е една от забележителностите на острова.

Красивата и просторна двуетажна къща-музей впечатлява с интериора си. Тук заслуга има втората съпруга на писателя Полин Пфайфър .

Пристигайки от Хавана в най-южната точка на континенталните Съединени щати, на младото семейство се налага да останат в Кий Уест, докато автомобилът - подарък за сватбата им, пристигне. С него те планирали да стигнат до Маями. Но само за 2 седмици Хемингуей и Полин се влюбват в острова. И как не - кораловите рифове и сякаш неугасващото слънце, което е на разположение на островитяните 365 дни в годината, е нещо, от което трудно би си тръгнал.

Полин не губи време и със стил обзавежда новото им жилище. До ден днешен посетителите могат да се порадват на кардиналския кожен стол от Испания, за който се смята, че е бил използван в постановки на „Бродуей”. Госпожа Хемингуей заменя старите вентилатори с красиви полилеи, а по стените започват да висят портрети на Хемингуей, семейството и приятелите му.

Градината е превърната в истински рай от палми, цветя и храсти на фона на огромен басейн, спасение от нестихващата горещина. За изграждането на плувен басейн Полин харчи целия хонорар на мъжа си от „Сбогом на оръжията”, за да го изненада. В това време Хемингуей е в Испания и твори заедно с бъдещата си трета съпруга - журналистката Марта Гелхорн.

Басейнът е причина за сумите му към Полин: „ Хайде вземи и последния цент, който имам”.

Писателят не е творил в пределите на дома си, а в пристройка в близост до къщата. Кабинетът на Хемингуей е заобиколен от палми, там е й бюрото, на което той рядко е седял. Предпочитал е да стои прав, за да не губи мисълта си. Посетителите могат да видят и пишещата машина, която авторът е носил със себе си на бойните полета на Испанската гражданска война.

В Кий Уест Ърнест се е наслаждавал на едно от любимите си хобита - риболова. Тук започват да го наричат „папа“ или „падре” заради побеляващата му брада. Независимо от четирите си брака, трите си развода и безбройните изневери, авторът на „ Старецът и морето” е смятан за добър съпруг и баща.

Приживе Хемингуей е имал страст не само към жените, но и към котките. Той е отглеждал над 57 четириноги от странна порода, всичките с по 6 пръста на лапите. Днес из къщата на писателят още се разхождат част от четириногите му любимци, а в двора може да видите и котешкото гробище.

Полин и Хемингуей се развеждат през 1940-а , за да може той да се ожени за Марта, а след това за последната си жена Мери. Полин остава да живее в къщата заедно с двамата им сина Патрик и Грегъри.

Хемингуей остарява в дома си в Айдахо. Той успява да се пребори с две самолетни и две автомобилни катастрофи, ухапване от акула и нападение от лъв, рак на кожата, дезинтерия, пневмония, цироза, хипертония и диабет, разкъсан бъбрек и далак, фрактура на черепа… но не й със себе си. Последните годни от живота си авторът страда от тежка депресия. Той се самоубива на 2 юли 1961 година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X