Напишете дума/думи за търсене

Как се казва „Не“ на детето

Да, това е най-трудната дума в родителството. Но може би и най-важната. Не я подценявайте и се научете да я употребявате правилно от първия миг.

„Не“ не бива да е самоцелно

Отказът ви пред детето не трябва да бъде самоцелен. Дори когато са много малки, те усещат това и започват да се съмняват в авторитета, който се опитваме да градим пред тях. Изобщо честността е основен принцип във възпитанието. Затова, когато казвате „не“, нека то е аргументирано преди всичко пред вас самите. Не забранявайте нещо, само защото в момента сте нервни или нямате време да мислите по въпроса. Ако детето ви „сгащи“ с въпрос в неудобен момент, обяснете му това и го помолете да поговорите по-късно. Децата са нетърпеливи и не спират, докато не получат своето, но е изключително важно вие също да проявите търпение и след като сте помолили за разгововор по-късно, той да се случи по-късно.

Отказът трябва да има железни аргументи

Не може да казвате „не“ просто ей така, защото не ви се казва „да“. Научете детето си да се аргументира, като самите вие го правите. Обяснявайте просто и ясно защо му отказвате. Аргументите не бива да бъдат общи приказки от типа на „ами защото така“, „ще разбереш, като пораснеш“ или „защото си малка“. Ако например отказвате на дъщеря си да си лакира ноктите, отказът трябва да звучи оправдан от първата до последната дума: „Не може да си лакираш ноктите все още, защото в лаковете за нокти са много агресивни към твоите все още крехки нокти и лесно ще им навредят. След това твоите нокти ще се чупят лесно, а от това освен всичко ще те боли.“

Отложете

По-добре не отговаряйте веднага, ако проблемът изисква време за размисъл или за разучаване. Обяснете на детето защо не може да му дадете на секундата отговор. Така доверието във вашия отговор ще бъде още по-силно и той ще бъде приет с по-малко недоволство, в случай, че е „не“.

Дръжте на своето „Не“

Най-важното е, че веднъж казано, „Не“ трябва да остане „Не“ до края. Ако веднъж се отпуснете и след като сте отказали, се съгласите, вие просто сваляте много ниско гарда и повече детето ви няма да търпи да му отказвате каквото и да било. Колкото и да е трудно, ако сте му казали веднъж „Не“, дръжте на думата си. Не търгувайте с малкия човек и не му се давайте, защото децата могат наистина да бъдат ужасно търпеливи и постоянни в желанието си да получат своето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X