Напишете дума/думи за търсене

Може ли на тийнейджъра да му е хубаво сред природата

Да обичат природата децата се учат още от малки. Ако обаче имате вече тийнейджър и изведнъж сте се усетили, че той/тя прекарва цялото си свободно време между панелите, а когато види теленце по новините, пита дали това е крава или крокодил, не е късно да му/й дадете няколко урока по природолюбие.

Ще ви е трудно да изкарате от стаята му един тийнейджър, който е свикнал всяка минута извън училище да прекарва пред компютъра. И хич няма да го вдъхновите с обещания за песни край огъня, нито с такива за катерене три часа по нанагорнището и преспиване във влажна и тясна палатка. При това без Wi-Fi! Започнете по-малко амбициозно. Вземете например плодоносно растение, което да гледате вкъщи. Може да е лимоново дърво или диви ягоди за балкона. Чери доматки също може да отглеждате вкъщи, както и всякакви подправки. Ако тийнът обича пица, насадете си риган и босилек и му давайте да се грижи за него, да го бере и слага върху пицата и т.н. Ще кажете, че е нищо работа, но някои деца дори нямат представа, че доматите растат на клонче, а не в тарелка. Следващия път може да излезете от града и да го научите да бере билки. Още след като си направи първия чай със собственоръчно набрани билки, ще иска да се разходи до поляната отново.

Направете хранилка за птици на балкона. Това, че имате куче или котка, не е същото. Птиците, които ще идват да кълват, са диви животни и интересни за наблюдение. Като следваща стъпка може да подарите бинокъл, а след това – и екскурзия за „бърдуочинг“ (наблюдаване на птици). Тези пътувания не са нито екстремни, нито физически тежки. Вземете най-добрия приятел на сина си или най-добрата приятелка на дъщеря си с вас, подарете им и един указател за птици и преглътнете, че може вместо бинокъла да вземат селфи стика. По-добре да се селфят в природата, отколкото в мола все пак.

Организирайте приключение за нечий рожден ден – ако тийнът не желае да кани своите приятели сред природата, отпразнувайте своя рожден ден там и му/й предложете да си вземе някой/я приятел/ка. Направете всичко възможно, за да им хареса. Не ги натоварвайте физически, но бъдете креативни в забавлението. Може да спите на палатки, но да имате музика, кино в гората дори (трябва ви проектора от офиса и един чаршаф), защо не дискотека, спортни състезания, игри? Тийнейджърките може да привлечете с изкушението, че ще хванат тен, а момчетата – че ще плуват в река и ще ритат топка. Минете през някой голям спортен магазин и им изберете „фешън“ екипировка и разни „много яки“ джаджи като например затоплящи лепенки за ръце и тяло, часовник, който брои извървяните километри, калориите и какво ли още не, самонадуваема постелка, раница с милион и едно джобджета и изобщо нещица, които да им повдигнат приключенския дух и да искат скоро пак.

Може също да подарите на тийна курс по оцеляване в планината. Тези курсове се водят обикновени от много млади, „супер готини“ момичета и момчета, които показват как се пали огън, без да имаш кибрит или запалка, как от една консерва риба тон може да нахраниш 5 човека, как се пазиш от лавина, как помагаш на ранен човек и т.н. Подобни курсове са зарибяващи, а и минават за „куул“.

Когато излезете в природата, не му/й се карайте, че си е взел/а телефона, таблета и лаптопа. Първите пъти няма да откъсва поглед от екрана, но вие бъдете хитри – заменете едно устройство с друго. Запалето го/я да снима, като му/й подарите личен фотоапарат, или пък го/я нахъсайте да свали разни приложения, които може да ползвате навън като например за разпознаване на звездите, ориентация и т.н. Може вашият тийн да не стане Боян Петров или Беър Грилс, но приложение след приложение излизането сред природата ще му става все по-приятно.

Вършат ли работа крясъците и заплахите пред пубера вкъщи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X