Напишете дума/думи за търсене

Отглеждането на дете не е същото като отглеждането на тийнейджър

Да бъдеш родител на тийнейджър не е същото като да бъдеш родител на дете. Познаването и разбирането на нуждите на един тийнейджър позволява на родителите да продължат да им помагат на този нов етап от живота си.

До пубертета много от старите рутини, свързани с отглеждането на малки деца, вече може да не работят.
Когато това се случи, родителите могат да се чувстват объркани и разочаровани. Те се питат какво са сгрешили, за да накарат всичко да се промени. Защо детето им вече не им се подчинява? Защо е толкова непокорно и далечно?

Отговорът е, че просто наследникът им се е променил. Въпреки това често е трудно за родителите да приемат прехода от детството към юношеството.
Основните разлики между дете и тийнейджър

Внимание срещу лично пространство
Това е един от първите аспекти, които родителите на тийнейджърите смятат, че трябва да се променят. По време на детството децата имат нужда, изискват и се радват на присъствието и вниманието на родителите си. Това ги обогатява когнитивно и емоционално и им позволява да се развиват по здравословен начин.

По време на юношеството обаче тийнейджърите изискват лично пространство. Намират компанията на родителите си за натрапчива. Всеки момент, който прекарват далеч от родителите си, засилва тяхната независимост.

Надзор срещу независимост
Родителите често откриват, че образователните модели, към които са прибягнали през детството, вече не работят с тийнейджъри. Това е напълно естествено.

Децата се нуждаят от надзор и насоки. Те искат родителите им да предоставят рамка за действие, насоки и граници.
Докато по време на юношеството тийнейджърите трябва да могат да развият своята независимост. Разбира се, все още се изискват ограничения, но те трябва да бъдат по-снизходителни.

Когато децата са малки, родителите помагат за домашните и могат да ги карат да се къпят в определено време, да речем. По време на юношеството обаче младите хора трябва да определят свои правила до известна степен. Те трябва да са отговорни за собствените си домашни и лична хигиена.

Семейство срещу приятели
По време на детството семейството осигурява социалната рамка на детето. Родителите действат като негова форма на справка. Това му позволява да развие своята перспектива както за света, така и за себе си. Когато настъпи пубертетът, групата на тийнейджърите поема тази роля и семейството се изтласква на заден план. Това е естествен и положителен преход, който не всички родители приветстват.

На млад човек трябва да му бъде позволено да общува и да прекарва повече време с приятелите си. Родителите трябва да се опитват да не го приемат лично. Нито трябва да се опитват да накарат детето си да се чувства виновно, че иска да отиде на кино с връстниците си, вместо да прекарва време със семейството си. Тези действия просто нарушават този необходим етап от тяхното развитие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X