Напишете дума/думи за търсене

Приятели с шефа? Нож с две остриета

Винаги е за предпочитане в офиса да има приятелска атмосфера и колегите да се разбират. Но внимавайте с прекалено близките отношения. Работата преди всичко!

Плюсове

Това да имате близки отношения с шефа и с колегите си и да си общувате и извън офиса, да посещавате заедно заведения, да пътувате заедно или дори да почивате заедно, оказва позитивен ефект върху атмосферата в офиса и върху сплотеността на екипа, което веднага се отразява и на качеството на работата. Освен това според психолозите, хората, които се разбират добре с шефа и колегите си, са много по-устойчиви на стреса в офиса.

Минуси

Вие сте там преди всичко, за да работите и рискувате много, ако поставяте близките си отношения на първо място. За съжаление понякога приятелските чувства се отразяват негативно на професионализма. Ако сте близки с шефа, другите колеги винаги ще си мислят, че сте привилегирован и това дори може да се окаже с много лош ефект върху развитието ви в кариерата.

Ако вече сте приятели

Избягвайте да си разменяте лични мейли или приятелски поздрави в социалните мрежи. В големите компании кореспонденциите се следят и не е професионално през работно време да се окаже, че сте се занимавали с шеги или размяна на приятелски реплики.

Най-важното е да осъзнавате, че приятелството с шефа не ви дава каквото и да е предимство пред другите служители, затова не демонстрирайте привилегии, защото само ще си навлечете врагове сред колегите си. Все пак не се знае до кога вашият приятел ще ви е шеф и ако вие разчитате само на връзките си и не полагате усилия, в един момент от любимец може да се окажете черната овца, когато дойде нов шеф или още по-лошо, когато някой от другите ви колеги стане шеф.

Освен това, ако наистина сте приятел с шефа, не го поставяйте в неудобни за него положения. Все пак той е ваш ръководител и ако за вас е добре да ви подкрепя и толерира, не забравяйте, че и той самият може да има шефове, които да не гледат с добро око на това.

Когато шефът настоява

Доста неприятна е ситуацията, в която шефът ви иска да си споделя с вас лични проблеми или да излиза с вас след работа, а вие нямате такива желания. Не бъдете лицемерни и не му се правете на приятел, защото истината рано или късно ще излезе наяве и може единствено да съжалявате. Бъдете възпитани обаче, не обиждайте другия, но много ясно поставете граници. Най-добре конкретно заявете, че обичате да работите с този човек, но смятате, че личните отношения пречат на кариерата и не обичате да създавате приятелства на работното място.

Златната среда

Най-добрият вариант е да имате добри отношения с колегите си, но да не прерастват в близки приятелства. Профилактична и здравословна дистанция от шефа ще предпази не само вас, но и него. Прекалената информация за личния ви живот и за вашия характер може да бъде използвана по некоректен начин от ръководителя ви. От друга страна, ако шефът ви има забележки към работата ви, ще бъде сдържан да ги признае, ако сте твърде близки приятели. А това не е добре нито за него, нито за вашето бъдещо развитие, нито за работата и фирмата.

........

71% от работещите смятат, че е възможно човек добре да се разбира с шефа си, но едва 20% твърдят, че са приятели с ръководството. 5% пък открито признават, че ненавиждат шефовете си (може би другите просто не са напълно искрени).

........

Внимавайте с лекомисленото да добавите шефа си в листата си с приятели в някоя социална мрежа. Не един или двама служители са били уволнени, защото са качвали снимки от щури купони, когато се е предполагало, че са болни или чисто и просто, защото са поствали коментари и статуси в работно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X