Напишете дума/думи за търсене

Как да подсилим бронята на децата срещу подигравки

Ако децата могат да бъдат жестоки едно спрямо друго, то тийнейджърите са направо гадни, когато искат да уязвят някого. Те нямат спирачки да обидят и да наранят, а пък са доста изобретателни в борбата си за себедоказване. Ако имате тийнейджър, който често е жертва на подигравки от страна на съучениците си, вероятно става въпрос за чувствително и деликатно момиче или момче. Може би то има някаква визуална особеност, а може би просто е свито и срамежливо, заради което отнася шегите на останалите. Характерното на тази възраст е, че колкото и да са отракани, пуберите рядко ще скочат на някой по-голям или по-силен от тях.

Жертвите са винаги деликатните и лесно раними същества, които не биха отвърнали. Затова първото, на което трябва да научите наследника си, е да спре да се държи като слаб и като жертва! Че когато го ударят по едната буза, не бива да дава и другата! За целта може би трябва самите вие да започнете да се държите с детето си с повече доверие и респект. Най-вероятно тази плахост у него идва и от отношенията с вас, ако сте твърде взискателни към него/нея и твърде често го/я критикувате. Как очаквате да има броня срещу подигравките, когато, конско след конско, забележка след забележка, самите вие сте разсъблекли защитната му ризница?!

Разговаряйте със сина или дъщеря си, но без да създавате у него или нея чувството, че го форсирате и че отново по някакъв начин го критикувате. Няма нужда от повод, за да проведете разговор за човешките взаимоотношения и за склонността на хората да тъпчат онези, които изглеждат слаби и уплашени. Дори може да видите заедно някои филми по темата. В момента по кината върви най-новият филм с Джулия Робъртс „Чудо“, който третира именно тази тема. В него главният герой е дете, което има рядко заболяване и изглежда много различно от останалите деца. За вашия тийнейджър ще е полезно да види как се справя с различното отношение едно дори по-малко от него дете. Филмът е повод да продължите разговора и да му обясните защо хората и особено учениците обичат да се подиграват. По този начин те търсят вниманието на околните – подхвърляйки някаква шегичка, той/тя успява да ги разсмее и да демонстрира, че не му/й пука, а обидата на жертвата е ниска цена за такова внимание. Причина за подигравки може да бъде дори търсене на вниманието на самата жертва – обяснете това на хлапето си, защото може да се окаже, че сред неприятните закачки ще изскочи някое гадже. Дори да не се случи, нека той/тя има винаги очакването за нещо положително, независимо в каква ситуация се намира.

Тези теми са важни за абсолютно всеки тийнейджър. Всеки от тях трябва да е подготвен за нападки от всякакъв характер. Има някои универсални правила в отношенията, но, разбира се, е добре да се говори съобразно самия тийнейджър и ситуацията. Универсално правило е, че при конфронтация най-доброто решение е игнориране на противника. Обяснете на сина или дъщеря си, че от конфликти с недоброжелатели няма никаква полза. Дайте им личен пример, като, да речем, спрете да крещите от колата си „идиот“ на идиотите, които ви засичат. Случи ли се в присъствието на пубера, покажете му, че ситуацията ще се размине много бързо и мъдро, ако се усмихнете снизходително на отсрещния шофьор и отминете. Ако пък от другото шофьорско място долети обида към вас, вие отвърнете: „Аз пък Ви желая прекрасен ден!“.

Друго универсално правило е, че когато обърнеш нещо откъм смешната му страна, ти обезоръжаваш противника си. Научете тийна да намира смешното във всичко и да умее да се самоиронизира. Това ще му помага всеки път, когато някой пожелае да го уязви. Шегувайте се един с друг вкъщи и не изпускайте и ден, без да разсмивате домашните с шегички по свой собствен адрес. Може да ви се стори екстремно, но ако намерите добрия подход, има вариант да закалите тийна срещу подигравки, като самите вие му подхвърляте някои закачки. Разбира се, на шега. Да речем, дъщеря ви е доста пълничка. Наред с това, че вероятно взимате мерки по въпроса, може да я бъзикате добронамерено понякога. Тя знае, че я обичате и харесвате такава, каквато е. Нека свикне да приема своя недостатък като нещо, което не се отразява върху стойността й като човек и още повече като любим човек. Нека знае, че може да бъде обичана и такава и най-вече, че пълните бедра са проблем само ако тя реши да са такъв.

Окуражавайте тийна да се развива в своите хобита и интереси. Колкото по-добър/а става в нещо, толкова по-уверено ще е поведението му, а няма по-здрава броня срещу майтапчиите. Същия ефект ще постигнете, ако му помогнете да се облича по-модерно и да развива общата си култура. Мотивирайте го да се осмели в нещо – дали ще е скок с бънджи или това да покани съседката на кино, усещането, че притежава смелост също ще стопи мераците на подигравчиите в училище.

Недейте в никакъв случай да изглеждате притеснени, дори вашият тийнейджър да се върне със скъсано яке или надраскана раница. Не показвайте афекта си, защото това ще даде сигнал, че нещо наистина много страшно се случва. Покажете на сина или дъщеря си, че намирате постъпката на неговия/нейния съученик за детинска и изключително глупава – толкова, че не си струва да й се обръща внимание.

И забравете да ходите в училище, за да се разправяте с ученици и учители. Детето ви е вече голямо и ще го изложите още повече, ако тръгнете да се оправяте вместо него. Покажете му по-скоро, че нямате съмнение, че сам/а ще се справи със ситуацията, ако му дойде отново на главата, и не спирайте да работите за повдигане на самочувствието му/й.

Само за тийнове: Ако вашите не харесват гаджето ти

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X