Напишете дума/думи за търсене

4 неща, които трябва да избягваме да казваме на децата си

Макар всички родители да са наясно, че техните наследници често си правят оглушки, не си мислете, че не чуват вашите думи и че те не намират място за гнездене в ума и в душата на детето.

Има някои фрази, които детските психолози съветват да избягвате да казвате.

„Страхотна работа на теста - толкова си умен!“
Тук целта е да се похвали усилието, а не резултатите. „Естествено е децата да виждат резултатите, без да свързват точките с процесите, довели до тях“ , казва Рейчъл Луго, лицензиран професионален съветник в Института Уотсън в Питсбърг.

Но като родители, вашата роля е да покажете на децата, че техните действия имат значение и че изборът, който правят днес, ще повлияе на това, което им се случва утре. „Ако вашият тийнейджър е отличник до осми клас, той може да мисли, че неговата стойност се крие в това, че е най-умното дете в своята паралелка. Но какво се случва, когато отиде в гимназия и вече не е с най-отличните оценки".

Вместо Луго препоръчва да се каже нещо от рода на: „Страхотна работа, за която учи толкова усилено“. Като правите комплименти на чертите на характера, вие му помагате да разбере, че не може да контролира обстоятелствата, но винаги може да контролира действията си.

„Как мина денят ти?“
”Въпроси като този често получават отговори с една дума, които не ви дават никаква информация за това какво всъщност чувства детето ви“, споделя детският психолог Кристин Уилсън от Newport Academy. Вместо това задайте конкретни, но с възможност за отворени въпроси като „Какво правихте днес в час по изкуства?“

„Беше ли добър денят ти?“
Този въпрос е подобен на предишния, макар че има лек нюанс разлика.
Той изглежда достатъчно невинно, но питания като „Всичко наред ли е?“ или „Имаше ли добър ден?“ изпраща на малчуганите съобщението, че искате всичко да е наред. „Децата не искат да разочароват или да притесняват родителите си, така че е по-вероятно да кажат „разбира се“ или просто да кимат в отговор и да ви позволят да повярвате, че всичко е цветя и рози, дори и да не е така”, казва Уилсън.

„Оправяй се!“
Вместо това кажете „Чувам те“. Едно от предизвикателствата на родителството е да признаете емоциите на децата си, без да се поддавате на истериите им. Независимо дали е тръшкащо дете или възмутен тийнейджър, като признават чувствата им, родителите изграждат доверие, а също така моделират съпричастност и уважение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X