Напишете дума/думи за търсене

Хроничната емоционална празнота - как да я преодолеем?

Да страдаш от хронична емоционална празнота, означава, че никога не сте доволни.
Никога не се чувствате удовлетворени и постоянно се чувствате залети от чувство на празнота.

„Заседнал съм в коловоз, всеки ден е един и същ. Нищо не ме мотивира, затова просто не правя нищо. Не се чувствам добре или зле, щастлив или тъжен. Просто съм заседнал по средата и чакам животът да мине покрай мен. Чувствам се празен отвътре”.

Това са неща, които бихте казали, ако страдате от хронична емоционална празнота. Чувствате се изтърбушени и апатични.

Има дни, в които дори не ми се става от леглото.

"Животът никога не е непоносим от обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел."
Виктор Франкъл

Чувството на този вид скука, празнота и апатия може да означава, че се опитвате да запълните празнотата с дейности, за да спрете да мислите твърде много. Или може да изберете да общувате със силно емоционални хора, за да се опитате да запълните тази празнота, която чувствате.
Някои индивиди намират утеха в пристрастяващи вещества като наркотици или алкохол или в натрапчивото хранене.

Ако не обърнете внимание на екзистенциалната празнота, вероятно ще откриете, че се опитвате да запълните празнотата с всичко, което ви кара да изпитвате някаква силна емоция.
Нито едно от тези неща обаче не работи. Те са само временно решение и служат само за засилване на чувството ви за вътрешна празнота.

Как да се справите с хроничната емоционална празнота?

Разпознайте я
Уилям Джеймс, известен американски философ и психолог, казва, че „приемането на случилото се е първата стъпка към преодоляване на последствията от всяко нещастие“. С други думи, не отхвърляйте това, което ви се е случило, и не търсете убежище във вредно поведение. Вместо това приемете чувството си на празнота и започнете да търсите смисъл в живота си.

Позволете си да се почувствате празни
Оставете празнотата и апатията да текат през вас. Ако се чувствате тъжни, плачете. Ако се почувствате напрегнати, ядосвайте се. Даването на място на негативните емоции може да ви помогне да се почувствате по-добре.

„Вярвам, че тъгата и тъмнината могат да бъдат много красиви и лечебни.“
Дънкан Шейх


Опознайте себе си
Сократ е казал: „Познайте себе си, защото щом опознаем себе си, може да се научим как да се грижим за себе си“. Следователно, ако се чувствате празни отвътре и постоянно търсите нещо, което да ви задоволи, може да се наложи да спрете да гледате навън и вместо това да погледнете вътре във вас.

Колкото повече се грижите за себе си и се научите да се познавате по-добре, толкова повече усещането за празнота ще изчезне.

Намерете дейности, които ви карат да се чувствате по-добре
Ако страдате от емоционална празнота, може да откриете, че търсите да запълните празнотата с екстремни и вредни дейности като злоупотреба с алкохол или вещества. Прибягвате до тях, защото ви карат да изпитвате силни емоции. Ако се окажете в тази ситуация, трябва да потърсите дейности, хобита и задачи, които са положителни и здравословни. Те ще ви помогнат да запълните тази празнина. Освен това ще откриете неща, които ви харесват и които ви позволяват да живеете живота си по здравословен и позитивен начин.

С две думи, както предлага Хорхе Букай, не се увличайте от празнотата и апатията, защото това ви води само до негативни ситуации. Букай твърди, че ние не сме отговорни за емоциите си, но сме отговорни за това, което правим с тях.
Оценяването на това, което имате, ще ви помогне да се отървете от хроничната емоционална празнота.

Ценете това, което имате 
Концентрирайте се върху това, което ви кара да се чувствате добре. Фокусирайте се върху изживяването на всичко, на което сте способни. Научете се да цените всичко в живота си. Винаги помнете, че в онези моменти, когато се чувствате изгубени, смисълът винаги е там, просто чака да бъде намерен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X