Напишете дума/думи за търсене

Хетеросексуалните мъже - изгубени в секса

Ако нещо е трудно, неудобно, страшно, обвързано с емоции, желания, фантазии и ангажирано със секс, мъжете не могат и дума да обелят за него.

Неотдавна попитах приятел какво обсъждат с неговите момчета, когато говорят за секс. Получих бинарен отговор, лъкатушещ между баналното, повърхностното и токсичното.

„За тези, които са женени или в дългосрочна връзка, питането е дали правят още секс с половинките си. За тези, които са необвързани, това, което дискутираме, е дали вече чукат поредната мацка, с която са на среща, и ако не, колко скоро ще се случи тази размяна на ласки.”

Не че се изненадах особено от чутото, но най-разочароващото за мен беше осъзнаването, че начинът, по който се вербализира сексът между мъжете, едва ли се променя много с течение на времето. Все тая дали са тийнейджъри, в разгара на кризата на средната възраст или в андропауза.

И това има два пагубни странични ефекта.

Първият е, че оставя секса в умовете на мъжете като постижение - нещо, което трябва да се отметне. Да се закачи на колана с останалите женски скалпове. Но няма и дума за сексуалното удоволствие, което може и да са изпитали, нищо за това как техните мнения и чувства относно секса са се променили или еволюирали.

Манталитетът на секса като завоевание, като нещо, което трябва да се постигне, а не да се споделя, е гориво за агресивното, неподходящо, безлично и дори понякога поведение на ръба на закона, което много мъже предприемат по време на „преследването на плячката за секс”.
Вторият ефект е, че напълно игнорират желанията и опита на техните сексуални партньори - от ухажването до физическата интимност.


Мечка страх, мъжът още повече

Има отсъствие, пълна празнота на откровен разговор за секса между мъжете.

В редките случаи, когато съм ставала свидетел на някакви наченки на такива дискусии в компании, доминирани от силовите представители на човечеството, те преминаваха под патронажа на средношколски намигвания и превзети кимвания, хашлашки хвалебствия и нескопосани намеци.

Най-парадоксалното е, че живеем в свят, абсолютно пренаситен от секса, от оня, фалшивия, дето се ползва от десетилетия в рекламата и в музикалната индустрия, но мъжете не говорят помежду си открито за него.

Сексът включва чувства, а в нашата култура големите момчета не могат да бъдат уязвими пред събратята си. Те не могат да говорят с приятелите си откровено за полумеката си ерекция, за куците си оргазми си или за факта, че нямат нищо против тяхната партньорка да пипа ануса им с пръст.


За мъжете ще бъде трудно да намерят място в сексуалния дискурс, тъй като да бъдеш смел, означава да бъдеш искрен.
Ще е необходим завиден куражлия сред адамовците, който да сподели перверзни интимности за личния си сексуален живот и да анализира емоциите си.

За да може един хетеросексуален мъж да говори ефективно за секс не само с приятелите си, но и с половинката си, той не бива да бъде уплашен от сексуалните преживявания на жената, нейните щения или нейното ниво на умения в леглото.

Все още се намират господа, които със сигурност биха се ядосали или осъдили бройката сексуални партньори на новата си любима.
Ако тя реши да е ненужно откровена по темата.

Тази бездна, тази липса на знания сред мъжете как да общуват за секса и какво означава да имат здравословно, сексуално позитивно отношение към себе си и техните партньори, е в основата на културната сексуална дисфункция на времената, в които живеем.

Оставя еднопластовата възможност господата да се фокусират върху завладяването и оргазма и нищо между или отвъд това.
Може с часове да говорят за новите си коли, за любимите си футболни отбори, за децата, за кариерата си, за цената на бензина, но разговорите за секса са празен вакуум.


Този вакуум, поддържан от пубертета и продължаващ в сексуалното им пробуждане като възрастни, е опасен.
Това спира сексуалния им растеж и разбирането им за това кои са те като сексуални същества.
Когато след години се озоват в сериозни връзки, се оказва, че те са изостанали в сексуалната си зрялост.

Последиците от това са огромни, защото заразява начина, по който мъжете мислят за секса, изкривявайки представата им за жените, възприемани и до ден-днешен като сексуални обекти.
Това уврежда начина, по който взаимодействат и се държат не само с техните партньорки, но с жените като цяло.


Аз съм мъж по поръчка

Повечето господа все още са в парадигмата „истинският мъж знае какво да прави“. Той е направен по калъп на някогашните каубои от времето на Джон Уейн. Сурови, безцеремонни, решителни и твърде мъжествени, за да позволяват на когото и да било да им обяснява как трябва да си любят другарчето.

Сега, когато полът и сексуалната ориентация се деконструират, има нов, по-нюансиран начин да се говори за това, че си от мъжки пол. Класическите модели на мъжа и жената отдавна са съборени.

Част от нашия културен свръхбагаж е, че жените трябва да са „невинни”, докато мъжете трябва да знаят всичко за секса, но откъде да вземат това знание, ако помежду си не говорят за това открито?

Време е да спрем да определяме пола на емоционалното преживяване и да започнем да учим момчетата, че „истинските мъже“ също говорят за чувствата си.
Защото сексът е нормален. Да бъдеш сексуален е нормално. Да имаш въпроси относно секса на всяка възраст е нормално.

P.S. Винаги правете безопасен секс, но говорете опасно за него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X