Напишете дума/думи за търсене

Тези лоши родителски навици вредят на децата

Самокритиката

Когато мама често седи пред огледалото и повтаря колко е напълняла и какви кръгове има под очите, до детето отива сигнал, че самоуважението минава през номера на дрехите и съвършенството на външния ни вид. Децата и особено момиченцата се влияят силно от това, което казва и прави майката. Това може да ги накара самите те да не харесват, когато поотраснат, това, което виждат в огледалото, и да имат проблеми със самочувствието си. Така че един случайно изпуснат коментар за отеснелите ви след празниците джинси може да допринесе за хранителните проблеми на вашето дете в бъдеще.

Емоционалното хранене

Ако използвате храната, за да се почувствате по-добре, когато сте тъжни или разочаровани, подавате опасен сигнал към децата си. Така им показвате, че храната е начин да се почувстваш щастлив. Същото важи и за шопинга или за гледането на телевизия. Използвайте други начини за повдигане на духа. Когато споделяте на детето си, че не се чувствате във форма, покажете му как е най-полезно да се излезе от състоянието – отидете на спорт, на разходка или се вижте с приятели.

Заседяването пред мониторите

Не може да искате от детето да остави телефона си в стаята, докато вечеряте, ако самите вие отговорите на три съобщения и проверите мейла си два пъти, докато се храните. Дори да е свързано с работата ви, внимавайте колко време прекарвате пред таблети, телефони и компютри, когато сте с децата, защото те ще наследят вашия модел.

Пийването в края на деня

Внимавайте, когато се връщате от работа и посягате веднага към бутилката вино с думите: „Ох, най-после! Така имах нужда от една чашка!“ Дори детето ви да е малко, този модел ще се запечата у него и един ден ще го повтори, бъдете сигурни. Същото е и с нуждата от кафе за събуждане и енергизиране. Направете нещо добро и за себе си, и за детето, като вместо алкохол пробвате релаксация, а вместо кафе – фреш и спорт.

Превръщането на всичко в състезание

Не втълпявайте на детето си, че съседът или съучениците са по-атлетични, по-ученолюбиви или нещо друго повече от него. По-скоро го награждавайте за старанието и за постоянството му. Мотивирайте го с похвали и го научете, че най-голямата награда от състезанията е удоволствието.

Караниците и споровете вкъщи

Ако със съпруга ви постоянно се „дъвчете“ за нещо, децата научават, че този начин на поведение е приемлив. Въобще нашата нервност като цяло не учи на нищо добро малчуганите. Опитвайте се да се владеете – ако не заради отношенията с половинката, то заради бъдещето на децата си.

Мрънкането и критикуването

Ако децата ни постоянно чуват в колко безумна държава живеят и как всичко в България е по-лошо от всичко вън от нея, те ще израснат с ниско самочувствие и ще се научат да критикуват като вас. Те няма да се научат да забелязват хубавите неща наоколо и ще търсят само негативното, което може да даде огромно отражение върху целия им живот. Така че другия път, когато кажете пред детето „българска работа“, знайте, че му вредите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X