Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост е често срещана. Около 65% от населението има намалена способност да усвоява лактозата в зряла възраст. Лактозната непоносимост не е алергия към млякото. Това е по-скоро дискомфорт, отколкото реакция на имунната система.

Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено са подуване на корема, образуване на газове, разстроен стомах и други неизправности на стомашно-чревния тракт.

Лактозата е захар в млякото и млечните продукти. За да усвоят захарта, тънките черва трябва да произвеждат ензима лактаза.
Лактозата присъства в млякото, суроватката, изварата и млякото на прах.

Защо възниква лактозната непоносимост

Основните причини са:
- Наследствена предразположеност
- Стареене на тялото
- Болест или стрес

Симптоми на непоносимост към лактоза

- диария
- производство на газове
- подуване на корема
- коремна болка / спазми
- гадене, повръщане
- главоболие, мигрена
- кожни обриви

Кога се появяват симптомите?

Могат да се появят от половин час до 2 часа след консумация на млечни продукти. Типичните реакции са предизвикани от факта, че в организма липсват ензими за усвояване на лактозна захар, което води до намаляване функцията на червата. Феноменът на лактозна непоносимост е по-често срещан сред възрастните хора, но може да се появи и в по-ранна възраст.

Терапия и диета
Към днешна дата няма лекарства срещу това състояние, тъй като терапията не е в състояние да увеличи съдържанието на лактаза, произведена в тънките черва. Но е напълно възможно да се контролират проявите му.

Оптималните млечни продукти за хора, страдащи от лактозна непоносимост, са тези, произведени от термично необработено краве/козе мляко.

Как да я контролираме?

1. Хранене с био ферментирали млечни продукти
Те повишават усвояемостта на лактозата в млечните продукти. Пробиотиците са наситени с витамини, микроелементи, ценни аминокиселини.

2. Козе мляко
Козето мляко е по-лесно смилаемо от кравето мляко. Съдържа мастни киселини и се усвоява по-лесно. Мастните фракции в козето мляко имат по-малко лактоза.
То съдържа калций, фосфор, йод, калий, както и биотин и пантотенова киселина и в него има по-малко казеин.

3. Храносмилателни ензими, съдържащи лактаза
Лактазата е ензим, който липсва в стомашно-чревния тракт на страдащите от лактозна непоносимост. Въвеждането на храносмилателни ензими ще подобри разграждането на мазнини, въглехидрати и други вещества, като по този начин подобри храносмилателната функция.

4. Пробиотици
Живите култури, присъстващи в киселото мляко, кефира, киселото зеле и хранителните добавки оптимизират храносмилателните функции. Високата концентрация на ценни бактерии в храносмилателния тракт помага да се ускори производството на лактаза.

5. Храни с високо съдържание на калций
Продуктите, богати на този минерал, засилват кардиологичното здраве и нормализират телесното тегло. Те са важни за диетата на хора, страдащи от лактозна непоносимост. Сред тях са киселото мляко, кефирът, тъмнозелените зеленчуци, сирена, броколи.

6. Храни с високо съдържание на витамин К
Витамин К подобрява мозъчната функция и инсулиновата резистентност. Хората с лактозна непоносимост обикновено имат дефицит на този витамин. Храни с високо съдържание на витамин К са листни и нелистни зелени зеленчуци, босилек.

7. Костен бульон
От голямо значение за възстановяването на храносмилането е костният бульон. Допринася за борбата срещу хранителната непоносимост, алергиите, нормализиране на състоянието на ставите, укрепване на имунитета.

8. GAPS диета
Тази диета е предназначена за намаляване на възпалението, излекуване на автоимунни заболявания, засилване на неврологичните функции и туширане на патологии в храносмилането. Хранителният режим включва млечни продукти, плодове, зеленчуци с висока концентрация на витамини и минерали, ядки и бобови растения, риба, говеждо месо, пилешко месо.

9. Кокосово масло
То подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, насърчава изгарянето на мазнини, бори се с патогенната флора. Използва се при пържене на храна, служи като алтернатива на млечните продукти в кафето и чая. Кокосовото масло побеждава възпалението, засилва имунния отговор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X