Напишете дума/думи за търсене

Направи си сам домашен кетчуп и майонеза (+рецепти)

Трябва да ядем само онова, което сме отгледали и направили сами. Тази теория, макар да е малко крайна, печели все повече привърженици. Дори да не сте от тях, сигурно ви се е случвало да подквасите млякото вкъщи или да се зачетете за това как се прави домашен хляб. Може да не изпадате в крайности, но при всички случаи ще сте сигурни какво сервирате на семейството си, ако приготвите някои основни храни вкъщи.

Домашен кетчуп

Необходими продукти:

5 л домашен сок от домати

350 г захар

2 с.л. сол

170 мл оцет

5 бр зрънца бахар

кимион, черен пипер, чубрица на вкус

280 г царевично нишесте

Начин на приготвяне:

1. Сложете оцета заедно с подправките да заври. След като заври, го махнете от котлона и го оставете под похлупак за няколко часа. Вече студен, го прецедете.

2. Ред е на доматения сок. Оставете го да ври, докато не се изпари 1/3 от него и му добавете солта и захарта. Дръпнете го да изстине.

3. Вземете няколко лъжици от доматения сок и изсипете в тях оцета. Нека кипнат за няколко минути.

4. В това време разтворете нишестето в охладения сос.

5. Съберете целия сос на едно място, като бъркате с тел.

6. Разсипете по шишета и стерилизирайте.

Домашна майонеза

Необходими продукти:

3 жълтъка

150 мл зехтин

сокът от ? лимон

1 с.л. горчица

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Смесете жълтъците със солта и черния пипер и разбийте.

2. Малко по малко на тънка струя наливайте зехтина, докато се поеме изцяло.

3. Добавете и лимоновия сок и разбъркайте хубаво.

Домашната майонеза се съхранява в хладилник за не повече от 3 дена.

Домашен ябълков оцет

Необходими продукти:

4,5 кг ябълки

15 л вода

1,5 кг захар

2 кочана царевица без зрънцата

Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете ябълките от всичко ненужно – дръжки, семки, гнили места и ги сложете в малко бидонче по възможност с канелка.

2. Добавете всички останали продукти и ги смесете добре. Затворете бидона и го оставете на хладно и тъмно място. Забравете го поне за 6 месеца.

3. Когато оцетът е готов, прецедете и затворете в бутилки.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X