Напишете дума/думи за търсене

Как да направим домашно кисело мляко и сирене (+рецепти)

Трябва да ядем само онова, което сме отгледали и направили сами. Тази теория, макар да е малко крайна, печели все повече привърженици. Дори да не сте от тях, сигурно ви се е случвало да подквасите млякото вкъщи или да се зачетете за това как се прави домашен хляб. Може да не изпадате в крайности, но при всички случаи ще сте сигурни какво сервирате на семейството си, ако приготвите някои основни храни вкъщи. За повечето от тях трябва да намерите домашно прясно мляко, или да проверите какви млека предлагат магазините за екологично чисти храни – те са все повече и често млякото, което предлагат, се доближава до вкуса и качеството на домашното.

Домашно кисело мляко

Необходими продукти:

2 л домашно прясно мляко

? кофичка домашно кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. Прецедете и сварете прясното мляко.

2. Оставете го да изстине, докато можете да задържите пръста си вътре, без да се парите.

3. Разбъркайте в него киселото мляко, без да остават бучици и разлейте в сухи и чисти буркани. Завийте бурканите с одеяло.

4. След 3-4 часа проверете млякото. Ако е стегнало, отвийте го, за да изстине. Иначе ще стане много кисело. Съхранявайте в хладилник.

Домашно сирене

Необходими продукти:

4 л домашно прясно мляко

1 с.л. течна мая за сирене

2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Затоплете леко млякото. Трябва, когато потопите пръст в него, температурата да е напълно поносима.

2. Сложете маята, разбъркайте добре, покрийте тенджерата и я оставете на топло за 1 час и половина. След това отворете капака и оставете да се охлади за половин час.

3. Върху друга тенджера със същата вместимост сложете гевгир, върху него поставете тензух и изсипете вътре млякото, така че да може да се отцежда. Ще са му необходими около 2 часа.

4. Когато е готово, завийте готовото сирене в целия тензух и го оставете под някаква тежест за още час-два.

5. Отвийте тензуха, осолете според вкуса си и приберете в хладилник. Може и да го нарежете на 2-4 по-малки парчета преди това.

6. По желание го оставете в саламура, за да издържи по-дълго. Разбира се, съхранявайте в хладилник.

Домашен кашкавал

Необходими продукти:

3 л домашно прясно мляко

5 г лимонена киселина

2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Сложете млякото в голяма тенджера, без да го разбърквате. Трябва да стоите до котлона, за да улучите точния момент, а той е когато млякото започне да се надига, образувайки пяна. Не бива да го оставяте да завира!

2. Добавете лимонената киселина и започнете да бъркате. В първия миг ще се получи нещо като извара. Бъркайте няколко минути и дръпнете от котлона.

3. Върху друга тенджера поставете гевгир, постелете го с голямо парче тензух и изсипете вътре сместта. Затиснете я с нещо тежко и оставете така половин – един час.

4. Завийте готовия кашкавал в прозрачно фолио и го приберете в хладилника поне за два дена, преди да го консумирате.

Домашна моцарела

Необходими продукти:

1 л биволско мляко

? ч.л. лимонтузу

1 ч.ч. вода

мая за сирене

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Загрейте млякото, така че да може да държите пръста си спокойно в него. Трябва да е просто леко затоплено.

2. В това време разтворете лимонтузуто в половин чаша вода и го добавете към млякото при непрекъснато бъркане. Оставете на котлона на ниска степен.

3. Разтворете маята в останалата половин чаша вода и също добавете в тенджерата.

4. Когато млякото се пресече, отдръпнете от котлона, похлупете и го оставете така за половин час.

5. Преместете сместа в гевгир и я притиснете, за да се отцеди. В това време загрейте вода и преместете сиренето в нея.

6. С помощта на гумени ръкавици разтеглете топлото сирене, осолете го и го върнете във врялата вода. Повторете тази процедура още два пъти.

7. С ръце направете сиренето на топка и го приберете, увито в найлоново фолио.

8. Съхранявайте в хладилник до 4 дена.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X