Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим идеалната коледна пуйка

Ако за празниците очаквате много гости, един от най-добрите варианти за основно ястие е печената пуйка - освен че е вкусно, месото й е изключително полезно. А ще един плюс е, че може да се консумира както топло, така и студено. Този вид месо е леко, нискокалорично и хипоалергенно, особено подходящо е за детското меню и лечебни хранителни режими. В пуешкото има най-малко холестерол в сравнение с другите животински храни, а в една порция се съдържат около 60% от дневната доза витамини и микроелементи. Месото обаче не е съвсем лесно за приготвяне - има някои тънкости, които ще ви помогнат да получите възможно най-доброто ястие.

Избор

Разбира се, идеалният вариант е да изберете прясно и младо месо - ще го познаете по светлата и гладка кожа и плътната и еластична текстура. Най-вкусното месо е от птици на възраст 16 седмици и тегло 5 - 10 кг. Месото от по-големите и възрастни птици остава жилаво и сухо, дори и след няколко часа готвене.

Можете да сварите пуйката, да я изпечете, да изпържите месото, да го завиете във фолио и да го сложете във фурната, да направите кайма или да напълните пуйката. Най-популярните плънки са от гъби, кестени, черен дроб, сушени плодове, ядки, ориз, картофи и други зеленчуци. Особено вкусно става месото с плодова глазура или с различни сосове. В някои рецепти се използва вино или шампанско. Пуешкото месо има една особеност - лесно се „адаптира” към други видове меса. Така че ако го комбинирате със свинско, телешко или пилешко, вкусът на пуешкото ще е недоловим.

- Купете пуйката не по-рано от два дни преди приготвянето й. Измийте я веднага под течаща вода отвън и отвътре, подсушете, покрийте с фолио и оставете в хладилник. Замразената пуйка трябва да се размрази бавно в хладно помещение или в студена вода, като водата периодично се сменя. Пуйка с тегло 9 кг има нужда от около две денонощия, за да се размрази.

- Никога не подлагайте на топлинна обработка студено месо - то трябва да е на стайна температура, за да стане ястието сочно и крехко. Затова един час преди началото на готвенето извадете пуйката от хладилника. Можете да ползвате маринати от вода, вино, шампанско, коняк със захар, мед, подправки, лимон, чесън. Месото може да престои в марината до три дни.

- Вместо мариноване можете да натриете месото отвътре със смес от чесън, сол, зехтин, розмарин и да го оставите да престои за няколко часа.

- Напълнете пуйката с плънка (не твърде плътно) и зашийте отвора.

- Как да изпечете месото, за да стане сочно? Поставете пуйката откъм гърдите в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с фолио и печете на 170 - 190 °C, като от време на време поливате с получения сос.

- Времето за печене зависи от теглото (включва се и плънката) - на всеки 450 г добавете 18 мин.

за още практични съвети и вкусни предложения харесайте фейсбук странизата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X