Напишете дума/думи за търсене

Печена пуйка с мащерка и вишнев сироп

Необходими продукти:

6 кг пуйка
3 с.л. листа от мащерка на ситно
1 ч.л. сол
? ч.л. смлян бахар
? ч.л. черен пипер
2 с.л. олио
2 с.л. масло
2 с.л. сироп от вишни
свежи стръкове мащерка
2 кайсии на резенчета

Начин на приготвяне:
1. Смесете мащерката, солта, бахара, черния пипер и олиото. Намажете пуйката със сместа. Завържете краката на пуйката и я сложете в плитка тава с гърдите нагоре в загрята фурна на 160°С.
2. Печете непокрита 1 час. След това я покрийте с алуминиево фолио и я оставете във фурната за още 2 часа и 30 мин.
3. Разтопете маслото и го разбъркайте с вишневия сироп.
4. Извадете пуйката и махнете връвчицата от краката й. Намажете я с маслено сиропирана смес и я върнете непокрита във фурната за 30 мин. По средата на времето, намажете я още веднъж със сиропираната глазура.
5. След като извадите пуйката от фурната, украсете с резени кайсия.

Вишните са най-големият натурален източник на мелатонин. Това е хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза и е отговорна за регулирането на съня. Една чаша с вишни правят чудеса за часовата разлика.

Източник: списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X