Напишете дума/думи за търсене

Празничната маса може да е щедра и без разточителство

Поканили сте доста хора у дома, искате да ги зарадвате с нещо интересно на трапезата. Или просто държите да сте на ниво, за да не ви одумват след това. Всяка домакиня има своите причини, за да се старае. На някои им идва естествено отвътре, а други насилват и мускулите си, и портмонето - резултатът в по-голямата си част обикновено отива на боклука.

Помислете, всяка година ви се случва. След празници изхвърляте порядъчно количество храна. Тортата остава непокътната, имате достатъчно цитрусови плодове, за да отворите сергия на пазара. Бутилките с напитки са се оказали в повече. Както и похарчените усилия и средства. Тази година може да спестите разточителството на бюджета си и да редуцирате покупките до най-необходимото. Това не ви поставя в графата „скръндзи”, а в друга - „разумни”.

Откажете се от тежките мезета

Особено ако планирате да сервирате основно ястие. Има вероятност гостите ви да се нахранят с нарязани филета, луканки и деликатеси още преди да им е замирисало на пуйка или печено прасе.

Редуцирайте алкохола

Гостите ви имат своите претенции. Някои не са на ти с виното, други залагат на гроздовите градуси, трети не близват нищо по-малко от 12-годишно. Трудно е да отговорите на всички подобаващо. Особено ако гостите ви не са само двама или трима. Заложете на един вид високоградусна напитка и на един вид вино. Розето е добър избор, ако се колебаете между червено или бяло.

Съобразете менюто със сезона

Като стана дума за ягоди, не само те са кът в това време на годината. Отнася се и за обикновените домати, краставици, репи и марули. Има ги навсякъде, но цената им не е от най-изгодните през декември или януари. Ясно е, че само с кисело зеле на салата няма да ви се получи, но не пречи да наблегнете на маринованите зеленчуци, млечните салати, на ядките и сушените плодове.

Кажете не на газираните безалкохолни

Тук две мнения по въпроса няма. Извадете ги от празничното меню. Заменете ги с домашна лимонада или оранжада или с най-обикновена вода.

Заложете на провереното

Избягвайте храните и напитките, които не познавате. Празниците не са най-подходящото време за експерименти. Особено в последния момент. Ако никога в живота си не сте пекли пуйка, пропуснете я и този път. Ще си спестите доста разправии, повторно пазаруване, а и портмонето ще ви благодари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X