Напишете дума/думи за търсене

Продукти, които не бива да комбинираме с алкохол

Лекарите все още не са единодушни по въпроса полезна или вредна е умерената консумация на алкохол. Ако не сте от хората, които биха се лишили от едно-две питиета, имайте предвид, че съчетанието на алкохол с някои продукти може да се окаже вредно, тъй като те възпрепятстват на усвояването и преработването му от организма.

Кафе

Много хора имат навика да завършват обилната трапеза, полята с алкохол, с чаша ароматно кафе. Проблемът е, че приемът на алкохол притъпява дейността на нервната система, а кафето я стимулира - което означава, че си причиняваме доста шокова за нервите ситуация. В резултат от смесването на двете напитки намалява усещането за опиянение, но без реално да има неутрализация на алкохола. Допълнителен риск е, че може да изпиете по-голямо количество алкохол и да провокирате неприятни усещания на следващия ден.

Цитруси

Комбинацията между алкохол и портокали, лимони или мандарини изглежда освежаваща, но всъщност ни вреди. Причината е, че в цитрусовите плодове се съдържат много киселини, които и без помощта на алкохола може да предизвикат проблеми със стомаха. А в комбинацията с алкохол, тази негативна тенденция допълнително се засилва. Ако все пак държите на плод за мезе, изберете банани - в тях се съдържа много калий, който неутрализира вредното въздействие на алкохола и спасява от дехидратация.

Солени храни

Сама по себе си храната неутрализира действието на алкохола, но солените продукти (например, крекери, солени ядки, чипс и всякакви обилно посолени ястия) предизвикват усещане за жажда. Добре е, ако в този момент имате подръка вода, вместо да се опитвате да утолите жаждата с алкохол.

Десерти с алкохол

Изглежда примамливо да комбинираме вино с десерт, съдържащ алкохол. Комбинацията обаче не се препоръчва, поради няколко причини. На първо място, в качеството и количеството на алкохола в десерта можете да сте сигурни, само ако сте го приготвили собственоръчно. На второ място, рискувате да удвоите опиянението и махмурлука на следващия ден. Затова ако искате с питието да хапнете нещо сладичко, изберете десерт на кисело-млечна основа - така ще предотвратите химическите реакции, които настъпват в организма след консумация на алкохол, и ще намалите негативите за черния дроб.

Лют сос

Консумацията на люта храна в комбинация с алкохол може да предизвиква изгаряне на лигавицата на хранопровода и стомаха, в резултат на което да се появят предизвика усещане за тежест и киселини. При лошо стечение на обстоятелствата може да причини тежка интоксикация или натравяне.

Пресни домати

Макар че комбинацията от домати и алкохол се смята за класическа, тя е вредна. По-конкретно, съчетанието между домати и водка или коняк провокира метеоризъм и проблеми с храносмилането.

за още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения харесайте фейсбук страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X