Напишете дума/думи за търсене

Трапезата на Гергьовден

Традицията повелява на този ден да се коли агне, то трябва да бъде първото родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци - зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на този ден, за да има здраве и берекет през цялата година.

Агнешко на пещ

Продукти: 1 агне (10-12 кг месо),1 кг картофи, 800 г моркови, 4 глави лук, подправки - черен и червен пипер, джоджен, сол, 500 г масло

Приготвяне: Агнето се насича на средно големи порции, поръсва се с черен и червен пипер и се намазва с масло. В тава се нареждат нарязаните картофи, лук и моркови. Отгоре се нареждат парчетата месо. Добавя се 3 л вода, а по желание може и половин литър бяло вино. Завива се добре с фолио и се поставя в пещ с дърва. Пече се на по-ниска температура 10-12 часа и задължително се наблюдава. Не се обръща докато е във фурната. Когато агнешкото е готово, се украсява с моркови.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X