Напишете дума/думи за търсене

Аз го правя така: Гергьовско печено агне със зелени подправки

Рецептата е на нашата редовна читателка Иванка Стаменова от Благоевград. Поднася се на порции с част от плънката и чесън.

Продукти: Едно агне, чаена лъжичка млян черен пипер, 150 мл олио, 2 връзки пресен кромид лук, 250 г киселец, 150 г ориз, четвърт връзка пресен магданоз, 3 ч. лъжички
нарязана мащерка, 30 г масло,4 ч. л. черен пипер, 1 връзка пресен чесън, 4 чаени
лъжички сол.
Приготвяне: Почистеното от дреболиите агне се измива много добре и се намазва отвътре с черния пипер. Оставя се да престои 2-3 часа, през това време се подготвя пълнежа. В леко подсолена вода се сваряват чернят дроб и сърцето. Нарязват се на дребни парченца. В тенджера се запържва една чашка ориз, изчистен, измит и подсушен. Към него се прибавят запържените след сваряването дреболии и сол и черен пипер на вкус. Всичко това се залива с 2 чаени чаши от водата, в която са врели дреболиите. Вари се, докато оризът поеме течността. Тенджерата се сваля от огъня и се прибавят подправките - магданозът и мащерката, нарязани на ситно. С тази смес се пълни агнето и се зашива. Полива се с разтопено масло или олио. Напълненото агне се поставя в голяма тава и се пече в умерена фурна или пещ. През 10 мин. се полива с мазнина.

След като е готово, агнето се изважда, посолява се на вкус и се реже на порции. За гарнитура освен плънката е подходяща салата от пресни зеленчуци. Отстрани се слагат по 2-3 стръка пресен чесън и купичка с шарена сол.

Весели Великденски празници и Гергьовден!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X