Напишете дума/думи за търсене

Как да удължим живота на продуктите през зимата

На всяка домакиня се е случвало неведнъж да изхвърля продукти, защото са се развалили. И това се отнася както за малотрайните, така и за дълготрайните. С проверени във времето малки трикове обаче можем да минимализираме загубите, включително на средства, особено през зимата.

Без хляб не може нито една трапеза, но не са редки случаите, когато той или бързо се втвърдява, или мухлясва. Ако сте го купили от магазина, незабавно изхвърлете найлоновата му опаковка. Най-добрият начин да го запазите, е да го съхранявате в специална кутия за целта. Ако обаче нямате такава, може да използвате за целта стар супник и дори тенджера. Хлябът няма да се втвърди, ако редом до него държите сол.

Бисквитите ще запазят по-дълго вкуса си, ако ги държите херметически затворени и добавите малко парченце ябълка. Това отнася особено за изпечените вкъщи, но след като са добре изстинали.

Гниене, мухъл или увяхване са най-често срещаните поражения при плодовете и зеленчуците. Лукът се съхранява най-добре по най-старомодния начин - в памучна торбичка. Може да си изработите и сами, примерно от стара детска тениска, стига да сте сигурни за материала й.

През зимата ябълките доста бързо губят добрия си външен вид, дори се набръчкват, ако ги държим вътре на прекалено топло. Със сигурност ще ги запазите в доста по-добро състояние, ако ги съхранявате в картонена кутия, като всяка е увита в хартия, например от стар вестник. Важно е също кутията да е в по-хладен ъгъл на дома.

Напълно възможно е в дома да има подръка тиква за приготвяне на различни блюда чак до пролетта. Нужно е само да я съхранявате на пода - може под шкаф, но е изключително важно тиквите да не се опират помежду си. Изчистените моркови ще се запазят по-дълго годни, ако бъдат поставени в хладилника, но е необходимо преди това да са добре подсушени.

Брашното и зърнените храни често биват нападани от вредители. Най-добрата защита е чрез съхраняване в херметически затворени кутии. И все пак - за да се запази брашното от бръмбари, поставете вътре необелено чесънче. При зърнените храни е разумно да се сложи марличка със сол. Ако брашното е стояло прекалено дълго, преди да влезе в употреба, задължително трябва да се пресее. А после може да се остави за малко на балкона да се проветри.

Сиренето и маслото се съхраняват по-добре в затворени съдове, в които е хубаво да се сложи щипка захар. Животът на маслото се удължава още повече, ако стои в хладилника в стъклен съд, в който има щипка сол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X