Напишете дума/думи за търсене

Ябълката – не само вкусна, но и лечебна

От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората са ги предпочитали свежи или печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост. В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. Много рецепти от старата народна медицина за лечение с ябълки се изучават и потвърждават от съвременната медицина.

Ябълката - храна и лекарство 

От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората ги използват свежи и печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост. В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. А и сега всеки изучаващ английски език у нас започва със старата английска поговорка: An apple a day keeps the doctor away – „Една ябълка (изядена) на ден, държи доктора надалеч”, т.е. ябълката ни прави здрави и нямаме нужда от лекари.

Много рецепти от старата народна медицина са стигнали до нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина. Установено е, че ябълките са ефикасно средство при лекуването на болни от хипертония. Проведен е следният експеримент. На пациентите се дават по 400 г ябълки дневно. Лекуването продължава от 10 до 24 дни. В повечето случаи резултатът е положителен: артериалното налягане се нормализира, главоболието изчезва, както и болките в сърдечната област, сънят се подобрява, диурезата (количеството на отделената урина) се увеличава.

Важна роля за лечебните и здравни качества на ябълката играят пектините. Те имат свойството да извеждат от организма токсичните вещества, включително тежките метали – оловото, никела, кобалта, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при лекуване на затлъстяване и на редица други болести. Наблюденията са показали, че фитонцидната активност на ябълките също е много висока. Ако ябълките се дъвчат бавно, след няколко минути устата се освобождава от микробите. Всичко това прави тези плодове много желан хранителен продукт.

За благотворното действие на ябълките върху организма разказва подробно американският лекар Д. С. Джарвис в книгата си „Мед и други естествени продукти”. Джарвис, който е лекар практик, обърнал внимание на това, че жителите на американския щат Върмонт се отличават с отлично здраве и дълголетие. Този щат е на второ място в САЩ по брой на населението на възраст над 65 години. Тук 70–80-годишни хора работят по цял ден във фермите и то не по-зле от младите. При по-внимателно наблюдение се оказало, че жителите на този щат ядат много плодове – главно ябълки, листни зеленчуци и кореноплоди. Това им дава възможност да осигурят на организма си всички необходими минерални вещества. В редица случаи потребните минерални елементи може да се набавят от напитка, приготвена от 2 чаени лъжички мед, 2 чаени лъжички ябълков оцет и една чаша вода. Тази напитка според Джарвис снабдява организма с до 100 различни вещества, необходими за човешкия организъм.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X