Напишете дума/думи за търсене

Странните приятели на зъбите

Освен пастата и четката, се оказва, че зъбите имат още много приятели. Факт е, че някои от храните ни помагат в борбата срещу кариес и ни даряват с прекрасна усмивка. А някои от тях са напълно неочаквани. Като например шоколадът...

Черен шоколад

Съдържащите се в него полифеноли пречат на развитието на бактерии в устната кухина. Тези мощни антиоксиданти не само поддържат зъбите ни здрави и предпазват от кариес, но имат благоприятен ефект и върху венците. Те се съдържат също и в зеления чай и кафето. Освен това черният шоколад винаги е за предпочитане пред млечния, защото в него се съдържа много по-малко захар, която е пагубна за зъбите ни.

Ябълки

Това е перфектният плод за идеална усмивка. Неслучайно се казва, че ако нямаме четка и паста, е достатъчно просто да изядем една ябълка, за да почистим зъбите си. Доказан факт е, че гризането на ябълка стимулира отделянето на повече слюнка, което от своя страна действа като четка за зъбите и отмива плаката. Освен това ябълката неутрализира киселинността в устата, като по този начин намалява риска от кариес. Този плод също е богат на полифеноли, за които вече казахме, че са мощни антиоксиданти. Подобен плод с полезно действие за зъбите е гроздето.

Сирене

Неслучайно французите завършват всяко хранене не с десерт, а със сирене. В този обичай се крие здравословният факт, че дъвченето на сирене образува защитен слой върху зъбите, който смекчава контакта с захари и храни с висока киселинност. Сиренето е богато на протеина казеин, който има благоприятен ефект върху емайла. Той се съдържа и в други млечни продукти, които също се оказват полезни за сияйна усмивка като прясно и кисело мляко.

Флуорирана сол

Флуорът е незаменим за здравината на зъбите. Той помага на емайла да се възстанови след силна киселинна атака. Много е важно обаче да не се предозира. Ако живеете в район, в който водата е силно флуорирана или пиете минерални води с високо съдържание на флуор, не е необходимо да консумирате флуорирана сол. А да не забравяме, че и пастите за зъби са богати на флуор. Затова се ограничете до един-два източника на този минерал.

Дъвка без захар

Колкото и като малки да са ни повтаряли, че дъвките са вредни за зъбите, това е било, когато всички те са съдържали захар. А всъщност, ако е без захар, дъвката е даже полезна за зъбите. Преди всичко, защото помага за изчистването на зъбната повърхност и второ, защото докато дъвчем, се стимулира отделянето на слюнка, което също подпомага почистването. Ето защо дъвченето на дъвка се препоръчва след хранене, когато не можем да си измием зъбите.

Внимание

Това, че тези продукти имат полезни свойства за зъбите, не означава, че трябва да изхвърлим четката и пастата. Напротив – особено преди сън задължително трябва да си мием зъбите с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X