Напишете дума/думи за търсене

Ябълката – не само вкусна, но и лечебна

Първите наблюдения на доктор Джарвис върху благотворното влияние на ябълките са били извършени върху крави, половината от които били безплодни и се били превърнали в храненици в млечното стадо. След като към дажбата на кравите и на бика започнали да добавят по 2 унции (56,6 г) ябълков оцет, безплодието намаляло, а телетата се раждали здрави и силни. Бързо се изправяли на крака и имали гъста космена покривка.

Аналогични наблюдения се извършват върху кучета боксери, които дават потомство, след като към дажбата им се добавя по една супена лъжица ябълков оцет дневно. Авторът обяснява това с обогатяването на дажбата с калий, съдържащ се в оцета. По-нататък Джарвис казва, че употребата на мед и на ябълков оцет дава възможност на бременните жени да нормализират обменните процеси в организма си и да родят здрави деца.

Благотворното действие на ябълковия оцет Джарвис наблюдава при кози, които раждат по-здрави козлета, и при млади кокошки, които израствали и се оперявали по-бързо. Забавения растеж при животни и при човека, опадането на косата, разрушаването на зъбите, чупливостта на ноктите, образуването на мазоли по ходилата лекарят обяснява с недостиг на калий в организма. Той твърди, че оцетът не само подобрява храносмилането, но действа пагубно върху вредната чревна микрофлора. Посочва пример с две сестри, които яли риба със слаби признаци на разваляне. Храносмилането било разстроено при онази сестра, която преди обяда не е пила ябълков оцет. Характерен в това отношение е и друг пример, когато по време на летен пикник, при 19 от 20 души се появило разстройство на храносмилането след ядене на застояла салата от омари. Само при един от присъстващите, който преди обяда изпил доза разреден ябълков оцет, нямало признаци на отравяне, макар че той поел по-голямо количество от салатата в сравнение с другите участници в пикника. Авторът описва благотворното влияние на ябълковия оцет, богат на калий, и при заболявания на бъбреците, при световъртеж, бързо уморяване, високо кръвно налягане, затлъстяване, ангина, хрема.

Наблюденията на доктор Джарвис представляват определен интерес за съвременната медицина. Те не противоречат на основите на рационалното хранене, макар че изискват научно уточняване и обосноваване. Работата е там, че в ябълковия оцет няма толкова много калий и освен това оцетът трябва да се приема много внимателно при редица заболявания на бъбреците, черния дроб и стомаха. В книгата си авторът съобщава също, че доставчици на калий може да бъдат и сокът от клюква, червеният пипер, кафявите морски водорасли, меда, зеленчуците и плодовете. Това допълнение е много ценно и срещу него няма възражения.

Говорейки за значението на плодовете и зеленчуците в храненето, шведският онколог професор Бревен съобщава, че „...ако преди 50 години в Швеция ракът на стомаха е заемал първо място в списъка на смъртността от рак въобще (над 59 % от случаите на рак), днес това число рязко е намалено и е 17 % при мъжете и 8 % при жените”. Това намаление се обяснява с промяната в храненето на шведите. Преди 50 години шведите са се хранели предимно с месна храна, при това в повечето случаи във вид на консерви и пушено месо, сега в храната им преобладават продукти с по-голямо количество зеленчуци и плодове, отново главно ябълки.

В САЩ от всички видове ракови заболявания ракът на стомаха е под 10 %. Основно значение за намаляването, според същия автор, има храната – намаляване на употребата на пушени продукти и обилната употреба на зеленчуци и плодове. Американците смятат пиенето на различни сокове преди хранене за задължително.

Ябълките и другите плодове и зеленчуци не само намаляват заболеваемостта и укрепват здравето със своите витамини и микроелементи, но и са полезни за усвояването на храната. Те допринасят за по-пълното усвояване на белтъците и мазнините, съдържащи се в месото, яйцата, млякото и млечните продукти, в рибата и др, като по този начин допринасят за растежа и развитието на организма и за предотвратяване на бързото му остаряване.

Из „Ябълката – храна и лекарство”

Книгата можете да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X