Напишете дума/думи за търсене

Необичайни употреби на солта у дома

* За да премахнете жълтите петна по ютията, сипете сол върху восъчна хартия и изгладете.

* Виното ще се охлади по-добре, ако в кофата с лед, в която е поставена бутилката, добавите сол.

* Прясно петно от храна върху текстил ще бъде отстранено по-лесно, ако го засипете със сол и оставите така за 10 - 15 минути. Солта ще извлече бързо влагата и почистването ще е по-лесно.

* Петно от червено вино се премахва по-сполучливо, ако веднага след изцапването го покриете със сол, оставите така за 5 - 10 минути, после изплакнете със студена вода и накрая изсушите.

* Дървената дъска за рязане не трябва да се слага в съдомиялната. За да дезинфекцирате повърхността й е достатъчно да я посипете със сол и да натриете с лимон. После трябва да изплакнете с гореща вода.

* Може да приготвите препарат за почистване на каналите и у дома. Трябва ви смес от четвърт чаша сода, четвърт чаша сол и половин чаша оцет. Изсипете я в канала, почакайте 15 минути и промийте с гореща вода.

* Ако по хавлиените кърпи се появят петна, за които се съмнявате, че може да са от плесен, вземете мерки, като смесите сол и лимонов сок в съотношение 1:1. Нанесете от тази смес върху мястото и изсушете на слънце. След това изперете в пералнята.

* Кафяви отлагания по стъклените съдове се отстраняват лесно по следния начин - напълнете с лед, добавете чаена лъжичка вода и няколко лъжички сол. Раздрусайте сместа до пълното изчистване.

* Нарязаните плодове няма да потъмнеят, ако за няколко минути ги оставите в солена вода, а после ги изплакнете. След това трябва да ги подсушите с хартия и да ги сложите в плътно затворена кутия, ако искате да ги съхранявате за по-дълго време.

* Изгонете мравките, като сипете сол на местата, на които сте ги забелязали.

* Направете си смес за допълнително почистване на зъбите от по една лъжичка сол и сода и половин чаша вода. Жабурете и плюйте!

* Може да удължите срока на употреба на млякото, ако в съда, в който е, добавите щипка сол. Същото важи за сметаната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X