Напишете дума/думи за търсене

10 безценни съвета за по-дълга и здрава коса

Знаете ли, че най-дългата коса в света е 5,627 метра?
Необходими са толкова усилия, за да расте косата, дори и да не се опитвате да я отглеждате толкова дълго.
Предлагаме ви няколко съвета, с които съвсем скоро ще се сдобиете с гъста, здрава и дълга плитка, досущ като Рапунцел.

1. Използвайте витамин В12

Ако косата ви расте твърде бавно, тогава може да означава, че нямате достатъчно витамин B12 в организма. Той е важен за растежа и за здравето на косата. Дефицитът на B12 може да бъде причина за сухата, тънка и чуплива коса. Скалпът също се нуждае от него, в противен случай може да се появи сърбеж и дори пърхот.

2. Масажирайте скалпа

Масажът на главата ще помогне за подобряване на кръвообращението, кръвта ще потече по-добре към космените фоликули и това ще стимулира растежа на косата. Масажирайте скалпа с върховете на пръстите си с нежни движения.

3. Сушете правилно косата
По-добре е да не усуквате косата си в кърпа след измиване. И в никакъв случай не трябва да я търкате, защото може да я направите по-чуплива. Най-добре попийте внимателно с кърпата. Леко притиснете към косата и отстранете влагата.

4. Спете върху копринени калъфки

Памучните калъфки за възглавници могат да изтеглят влагата от косата и да я изсушават. Но това не се случва при използване на копринена калъфка. Освен това коприната намалява триенето между косата и възглавницата и по този начин намалява щетите.

5. Променете височината на конската си опашка

Ако редовно връзвате косата си на конска опашка, сменете местоположението й. Не я качвайте към фонтанелата, а към тила и не затягайте прекалено.
Когато я връзвате на едно и също място, рискувате да повредите корените на косата в тази зона.

6. Грижете се за кожата на скалпа

Вашият скалп се нуждае от грижи, точно както кожата на лицето ви. Не забравяйте, че вашият скалп трябва да бъде хидратиран и да има правилното pH, за да бъде здрав.

7. Изплакнете със студена вода
След измиване на косата я изплакнете със студена вода. Той помага за укрепването и здравината й. Това ще добави блясък и гладкост на косата.

8. Ползвайте зехтин

Зехтинът перфектно подхранва косата. Той е богат на антиоксиданти и витамин Е. Добър е за растежа на косата и я прави блестяща и мека. Вземете 1/4 чаша зехтин и го втрийте в скалпа и косата с масажиращи движения за няколко минути. Покрийте главата шапка за баня. След 15-30 мин измийте с шампоан. Може да смесите зехтина с кокосово и рициново масло, както и черен пипер и джинджифил.

9. Овлажнявайте косата

Косата ви трябва да бъде овлажнена, за да се радва на добър растеж и да има красив външен вид. И яйченият жълтък може да ви помогне. Съдържа лецитин, който помага за овлажняване на косата. Използвайте 2 яйца и няколко капки лимонов сок. Бъркайте до пяна. Нанесете върху косата и покрийте с шапка за баня. Дръжте сместа до половин час и след това изплакнете с хладна вода.

10. Внимавайте с храната

За да бъде косата ви здрава, трябва да помислите за цялостното си здраве. За това е необходимо да ядете полезни елементи и минерали. Може да добавите повече храни към диетата си, които съдържат протеини (риба, месо и боб) и витамини А и С (моркови, цитрусови плодове и тиква). И не забравяйте да пиете много вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X