Напишете дума/думи за търсене

Кои мазнини са полезни за здравето

Без животински мазнини и „да” на растителните… Ще се изненадате, но в следващите редове ще разберете, че всички те са ни нужни!

Приятелят холестерол

Обичате мазничко и се притеснявате за високия си холестерол? Да започнем оттам, че трябва да му благодарите! Време е да развенчаем този мит. Високият холестерол не се получава от прекомерен прием на мазнини. Той е резултат от дехидратация. Преди да започнете да се питате какво става с вас, ето малко биохимични факти. Стресът води до дехидратация на клетките. Но тъй като тялото ни е създадено да ни пази колкото и да си вредим, при липса на вода в клетката нейната мембрана се запечатва с холестерол. Произведен от черния дроб, той не позволя загубата на ценни вещества. Така клетката се капсулира и спира да освобождава, но и да приема ценни вещества. Ето защо високият холестерол е само първи сигнал, че нещо не е наред. Той не означава непременно сърдечно-съдов проблем. Реално мембраната на клетката е свръхинтелигентен портиер, от който зависи жизнеността на целия организъм.

Затова е важно да поддържаме нейната пропускливост.  И не забравяйте да пиете много вода!

Наситените мастни киселини

Мазнините, състоящи се главно от наситени мастни киселини, запазват твърдостта си при стайна температура. Животинските мазнини и две растителни - кокосовото и палмовото масло, са високо наситени. Доскоро се смяташе, че са опасни. А те помагат за асимилирането на есенциалните мастни киселини, защитават черния дроб от последствията на алкохолната интоксикация; укрепват имунната система и участват в костния метаболизъм; притежават антимикробни свойства.

Полиненаситените растителни масла

Те остават течни при по-ниски температури. Колкото по-ниска е температурата, при която става втърдяването, толкова по-голяма е степента на ненаситеност. Маслото от царевица, соя, сусам, слънчоглед и шафран са такива.

Мононенаситените мастни киселини

Те са зеленчуковите видове олио, маслото от маслини, канола (вид канадско олио), фъстък и авокадо.

Здравословните за човека мазнини имат високо съдържание на есенциални мастни киселини, които са известни като омега-3 и омега-6 и са отговорни за еластичността на кръвоносните съдове, гладката и свежа кожа, здравите нокти, лъскавата коса и здравата имунна система. В нерафинирано състояние те запазват естествените си антиоксидантни и хранителни свойства и предпазват кръвоносните съдове от образуване на атеросклеротични плаки. Съотношението между омега-3 и омега-6 зависи от нуждата на различни хора в различните кътчета на планетата. За българите е подходящо 1 към 4, но често е много повече. Най-добре ще си ги набавите от риба или чия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X