Напишете дума/думи за търсене

Да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - първа част

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е един от най-сериозните фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани и чрез кръвната плазма се разнася по цялото тяло.

Обикновено лекарите описват високото ниво на холестерол като „мазна кръв”. Това означава, че в кръвта циркулират твърде много мазни субстанции. Излишъкът се натрупва по стените на артериите и може да ги запуши, което от своя страна предизвиква сърдечносъдови заболявания – инфаркт, инсулт, стенокардия.

Лекарите обаче обясняват, че не всеки холестерол е вреден. Организмът произвежда това вещество естествено и то изпълнява някои важни функции: помага за изграждането на нови клетки и произвежда хормони. Проблем възниква само когато има излишък от него. За да отличите „лошия” от „добрия” холестерол, добре е да сте наясно със следните термини:

Хранителен холестерол – този, който се съдържа в продуктите (основно в тези от животински произход): например в едно яйце има 275 мг холестерол, а в ябълките няма съдържание на това вещество. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ограничи дневният прием на холестерол до 300 г.

Серумният холестерол циркулира в кръвта и лекарите го измерват с помощта на специален тест. За него е желателно да бъде по-малко от 200 мг.

HDL холестерол (липопротеини с висока плътност) – разновидност на серумния холестерол, който се смята за „добър” заради способността да чисти артериите – колкото по-високо е неговото ниво, толкова по-добре.

LDL холестерол (липротеини с ниска плътност) – това е „лошият двойник” на LDL, който запушва артериите. Неговото ниво трябва да е възможно най-ниско.

Какво съветват специалистите

Намалете мазнините. „Три основни фактора в храненето влияят на нивото на холестерола в кръвта”, обяснява д-р Джон ла Роса, председател на комисията по храненето ASA и директор на Центъра по изследване на липидите към медицинската школа на университета в Джорджтаун, САЩ. Степенувани по важност, те са:

- наситените мазнини (месо, масло, сирене, рафинирани масла), повишаващи нивото на холестерола в кръвта

- полиненаситените мазнини (олио от царевица, гроздови семки, слънчоглед, сусамово масло, рибено масло), които намаляват холестерола в кръвта

- диетичен холестерол, който постъпва от храната (чрез пилешко месо, риба, морски продукти) – той повишава холестерола в кръвта в по-малка степен, отколкото наситените мазнини.

Д-р Доналд Макнамара, професор по диетология в Университета в Аризона, потвърждава, че наситените мазнини са три пъти по-вредни от диетичният холестерол. И препоръчва храните, съдържащи наситени мазнини, да се намалят за сметка на рибата, нискомаслените млечни продукти и полиненаситените мазнини.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X