Напишете дума/думи за търсене

Да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - първа част

Преминете на зехтин. Зехтинът и някои други продукти като орехите, авокадото, маслото от рапица и фъстъченото масло имат високо съдържание на друг тип мазнини – мононенаситени. Доскоро се е смятало, че мононенаситените мазнини оказват съществено влияние на нивото на холестерола, но днес лекарите твърдят, че в крайна сметка понижават неговото равнище. Изследванията на американеца д-р Скот М. Гранди, който е експерт по холестерола, показват, че

диетата, богата на мононенаситени мазнини, понижава общото ниво на холстерола дори повече от строгата немазна диета.

Освен това той е установил, че този тип мазнини понижават само „лошия” холестерол, а „добрият” остава непокътнат. Неговата препоръка е да се придържаме към меню, бедно на мазни храни, като всекидневно добавяме 2-3 лъжици зехтин (или друга храна, богата на мононенаситени мазнини). Трябва да замените другите мазнини с мононенаситени, а не просто да ги добавяте към тях.

Не яжте много яйца. Това не означава да ги изключите напълно от менюто си. Имайте предвид, че в едно яйце се съдържа огромно количество холестерол (375 мг). Допустимото количество е три яйца седмично.

Наблягайте на бобовите храни. Те са хранителни и евтини, а освен това съдържат пектин, който „обгражда” холестерола и го извежда от тялото. Д-р Джеймс У. Андерсън от медицинския колеж на Университета в Кентъки, САЩ, е доказал, че само при чаша и половина варен боб на ден, консумирани в продължение на три седмици, се понижава холестеринът с 20%. Специалистът уточнява, че всички видове боб имат тази чудодейна способност.

Следете теглото си. Колкото по-пълни сте, толкова повече холестерол произвежда организмът ви. Изследване, правено в Холандия и продължило 20 години, е довело до заключението, че масата на тялото е най-важният компонент, определящ нивото на холестерола. Всяко увеличаване на масата на тялото с 0,5 кг повишава нивото на холестерола с две нива. Затова се придържайте към следната схема: диетата ви трябва да е съставена от 2/3 плодове, зеленчуци и семена и 1/3 месо и млечни продукти, които са богати на мазнини и са висококалорични.

Яжте повече плодове. Плодовете притежават способността да понижават холестерола заради съдържанието на споменатия вече пектин. Гастроентерологът Джеймс Серд от Центъра по медицински науки в Университета във Флорида, САЩ, обяснява, че грейпфрутовият пектин понижава холестерола средно с 7,6% за 8 седмици. Доколко намаляването на холестерола с 1-2% понижава риска от сърдечен пристъп, д-р Серда смята, че този ефект е значителен. Но имайте предвид, че според някои скорошни изследвания не се препоръчва съвместната употреба на грейпфрут с някои лекарства. Ябълките и портокалите също са богати на пектин.

Включете овес. Овесените трици снижават холестерола подобно на съдържащите пектин плодове. Многобройни изследвания показват, че овесените трици са също толкова полезни, колкото и бобовите растения, като е добре да се консумират във вид на каша или на хлебчета. Само за 4 седмици подобна диета понижава нивото на холестерола с 5,3%.

Плюс царевица. Според изследването на диетолога Лесли Ърл от болницата към Университета в Джорджтаун царевичните трици също ефективно понижават нивото на холестерола. Достатъчно е да добавяте 1 с.л. царевични трици при всеки прием на храна – след 12 седмици равнището на холестерола се понижава с 20%.

За още здравословна информация, разговори със специалисти и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X