За съжаление не може да имате пълна гаранция, но ето някои ценни напътствия:
1. Научете се да разпознавате аромата му. Ако веднъж купите зехтин от реномирана марка и с висока цена, вероятно никога повече няма да забравите на какво ухае истинският зехтин. Отпийте малка глътка и я оставете да погали небцето ви. Тя трябва да има богат вкус на маслини. В никакъв случай не трябва да има дъх на плесен, на картон или на мазно.
2. Купувайте зехтин само в тъмни бутилки.
3. Потърсете на етикета дата на реколтата. Зехтинът трябва да се консумира най-много две години след събиране на реколтата.
4. Цената има значение. Вероятността евтин зехтин да е истински, макар да е обявен за екстра върджин, е нищожна.
Малък съвет:
Навлизаме в сезона, когато много българи започват да пътуват до Гърция и Турция. Ако не сте сред тях, поръчайте на приятели, които ще посетят тези две съседни държави, да ви донесат тенекия със зехтин от там. Би било най-добре, ако успеят да го намерят от производител, което не е невъзможно, при това в близост до българската граница. На всичко отгоре цената ще е по-ниска отколкото на бутилирания зехтин в нашите магазини.
Можем ли да готвим с него?
Обратно на ширналото се мнение, че със зехтин не се готви, специалистите опровергават този мит. Направени са няколко проучвания по въпроса. В едно от тях изследователите загряват екстра върджин до 180 градуса по Целзий в продължение на 36 часа. Зехтинът се оказва устойчив на „повреда“. При друго проучване ползват зехтин за пържене и отнема цели 24 часа, преди той да се „повреди“ до степен на това да бъде вреден. Така че спокойно ползвайте зехтин и когато готвите, а не само върху салатите си.
Коментари (0)
Вашият коментар