Напишете дума/думи за търсене

Точки за здрава щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е важна част от ендокринната система. Тя е отговорна за производството на йодсъдържащи хормони, които контролират метаболитните процеси, регулират енергийния метаболизъм и нормализират узряването и растежа на тъканните клетки.

Заедно с черния дроб и полови хормони щитовидната жлеза е отговорна за контрола на нивата на холестерола и заедно с хипоталамуса и надбъбречните жлези осигурява терморегулация на организма. Също така тя участва в стимулирането на определени лимфоцити, които осигуряват разпознаването и унищожаването на чужди бактерии и микроорганизми, като по този начин участват във формирането на имунитета.

Стимулиране на щитовидната жлеза

Този малък орган, наподобяващ пеперуда на външен вид, започва да се образува в плода, на 3-4 седмици от развитието си и достига 18 см3 при жените, и 25 см3 при мъжете. При подрастващите той може да бъде леко увеличен по размер. Директният масаж на щитовидната жлеза не е разрешен, поради това върху нея се прилага акупресура.

За да направите това, прилагайте натиск с върха на пръстите върху биологично активни точки на лицето и тялото. Разбира се, това изисква определени знания и опит, тъй като е важно да определите желаната точка и да действате правилно върху нея.

Много е важно да наблюдавате доброто си състояние по време на масажа. В случай на дискомфорт по време на стимулация или веднага след нея, масажът трябва да бъде прекъснат за няколко дни и след това да продължи, но силата на ефекта ще бъде значително намалена.

Масажни точки

Отначало може да е трудно да изберете правилната зона на влияние, трябва да разчитате на чувствителността на пръстите. Има няколко основни индикатора, че точката е избрана правилно:

- тактилно усещане за допир - ще усетите малка празнина или трапчинка под пръста си;
- лек дискомфорт - усещане за подуване на корема, болка на това място.

Точки на влияние

1. Това е сдвоен център, свързан с двата лоба на щитовидната жлеза.

2. Разположена в самата среда на челото.

3. Сдвоен център, засяга функциите на хипофизата.

4. Двойка точки се намира на долната челюст от двете страни на брадичката, те са свързани със задния лоб на хипофизата.

5. Този център е разположен на 7-ия шиен прешлен и е лесно да го намерите чрез допир - той стърчи леко под кожата. Тази точка е свързана с работата на хипофизната жлеза, щитовидната и скелетната система.

6. Сдвоен център е разположен в задната част на двете скули. Болезнените усещания по време на стимулация показват инфекциозни процеси в организма.

7. Общият укрепващ сдвоен център се намира над мастоидните процеси на темпоралната кост. Въздействието ще подобри умствената работа, ще увеличи зрителната острота, ще нормализира апетита и ще има благоприятен ефект върху венозната система.

8. Сдвоен център е разположен от двете страни на млечните жлези по линията на зърното. Въздействието подобрява психоемоционалната сфера и здравето на репродуктивните органи.

9. Общата точка на укрепване се намира на 2,5 см над пъпа, намалява тревожността, увеличава притока на енергия.

10. Сдвоени точки са разположени в краищата на лакътните стави, свързани са с паращитовидните жлези, отговарят за производството на хормона инсулин.

11. Сдвоен център се намира на предната горна повърхност на краката. Стимулирането помага при лечението на болестта на Грейвс, или базедова болест, като действа върху тези точки, възможно е да се регулира циркулацията на лимфата в коремната кухина.

12. Сдвоени точки са разположени от вътрешните страни на големия мускул на крака, контролират работата на хипофизата, нормализират психичното здраве.

Масажна техника

Заболяванията с прекомерна функция на щитовидната жлеза се характеризират с възпаление, треска, силна болка, спазми и други остри прояви. Необходимо е да действате върху активните центрове много внимателно, плавно, постепенно увеличавайки силата на натиск за 2-5 минути.

Нарушенията с намалена функция се проявяват с мускулна хлабителност, бърза умора, понижено налягане и т.н. Въздействието върху центровете трябва да се извърши бързо, силно, енергично за 1-1,5 секунди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X