Напишете дума/думи за търсене

Кои причини водят до рязко напълняване

Aко човек няма мярка, когато седне на масата, излишните килограми са естествено следствие. Но понякога рязко увеличаване на теглото настъпва въпреки здравословния начин на живот, включващ балансирано меню и умерена физическа дейност. На какво се дължи тази аномалия?

Пълнеенето може да е заради стрес. Толкова сме свикнали с него, че вече не му обръщаме внимание, а той допълнително натоварва организма. В резултат на това тялото минава в режим на оцеляване - запасява се с източници на енергия, забавя метаболизма и трупа кортизол, лептин и други хормони, създаващи предпоставки за затлъстяване, особено в областта на корема. Поставен под стрес, човек предпочита сладките храни. Те увеличават нивото на серотонин - хормона с успокояващ ефект, но и произвеждат повече и по-бързо енергия. Този начин за справяне с психическото напрежение е неправилен. Необходими са почивка и повече движение, за да се изразходват калории и да се подобри здравословното състояние.

Недоспиването също може да е причина за трупане на килограми. Тялото функционира най-добре, когато е отпочинало. Ако не ви достига сън, организмът се застрахова, повишавайки теглото си, за да се предпази от евентуални последствия. Обичайните симптоми са честа и лесна умора, недостиг на енергия, раздразнителност. В такива случаи е установено, че удължаването на съня с 15 минути има отличен ефект. Прибавяйки постепенно по толкова, ще настъпи момент, в който ще разберете колко часа са ви достатъчни, за да се събуждате свежи и отпочинали.

С употребата на определени медикаменти може да качите за един месец 5-6 килограма. Такива са някои антидепресанти, противодиабетни средства, стероиди, лекарства срещу високо кръвно и сърдечносъдови заболявания. Част от тях води до задържане на течности и съответно до наддаване на тегло. Подобно състояние лесно се коригира, защото не става дума за натрупване на мастна тъкан. При други лекарства този ефект е свързан с терапевтичното действие - антидепресантите например карат човек да се отпусне, да се почувства по-добре и е нормално апетитът да се повиши. Увеличеното тегло не представлява проблем освен ако то не е значително и трайно. Консултирайте се с вашия лекар как да постъпите.

И менопаузата е сред възможните причини за рязко пълнеене. Хормоналните промени често водят до изострен апетит, депресивни състояния и влошаване на съня. Загубата на женския хормон естроген почти винаги се отразява на фигурата - отслабват краката, а в областта на корема се натрупва мастна тъкан. За да се предпазите от това, се придържайте съм правилно хранене и повече движение. Физическите натоварвания горят калории и са профилактична мярка срещу остеопороза.

Ако изведнъж сте качили килограми, желателно е да посетите ендокринолога, който ще изследва жлезите с вътрешна секреция. Понижената или липсваща функция на щитовидната жлеза забавя метаболизма и води до увеличаване на теглото. Обикновено това състояние е придружено от умора и раздразнителност. При хиперфункция на надбъбречните жлези и дефицит на мъжки полови хормони също се пълнее. Ендокринните проблеми се лекуват успешно, с което се нормализират и килограмите. Не експериментирайте с диети - хранете се така, както препоръчва вашият лекар.

Материалът е на в. "Всичко за семейството". За още полезни съвети и любопитни четива търсете вестника всеки четвъртък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X