Напишете дума/думи за търсене

Йод и щитовидна жлеза: как да го приемаме правилно?

Щитовидната жлеза се нуждае от йод за правилното функциониране. Този полезен микроелемент участва в производството на хормоните Т3 и Т4, които са важни за здравето. Те са отговорни за цялостното благополучие и активност и помагат за контролиране на теглото и апетита. Когато те намаляват, човек се оплаква от хронична умора, качва излишни килограми и често страда от настинки.

Йодът е важен микроелемент, без който метаболизмът и много процеси в организма се забавят. Ако човек чувства постоянна слабост и сънливост, затруднява усвояването на информация, страда от промени в настроението, е необходимо да се провери състоянието на щитовидната жлеза и основните хормони. Подобни симптоми показват недостиг на йод.

Ползите от йода за щитовидната жлеза

Клиничните изследвания са доказали, че йодът е от съществено значение за ежедневното функциониране на щитовидната жлеза. Помага за производството на хормони, поддържа скоростта на метаболитните процеси. Той предотвратява развитието на често срещано заболяване - гуша, което съпровожда хроничния хипотиреоидизъм.

Най-полезните и важни свойства на йода:

- нормализира хормоналните нива и сексуалния нагон;
- стимулира развитието на мозъка в ембриона, умствените способности при бебетата;
- възстановява метаболитните процеси;
- поддържа имунитета

Йодът предпазва организма от патогенни бактерии и опасни вируси, намалява риска от настинки, възпаления на дихателните и храносмилателните органи. Последните наблюдения доказаха ефективността му в превенцията на рак и мастопатия при жените.

Как да приемате йод правилно

СЗО идентифицира цели държави, в които има недостиг на йод. В тях по-често се диагностицират случаи на рак на щитовидната жлеза и умствена изостаналост при децата. Редовният прием на йод помага да се ограничи хипертонията, да се контролира кръвното налягане и да се предотвратят тумори на стомаха.

Най-добрият вариант за коригиране на нивото на йод в организма е храната, обогатена с този полезен компонент. Най-големият процент микроелемент се съдържа в морските водорасли, които могат да се консумират под формата на салата, гарнитура или сушени на прах.

Препоръчва се да се включи в менюто:

- морска храна;

- печен картоф;
- пуешко месо;
- кокоши и пъдпъдъчи яйца;
- морска риба (скумрия, сафрид, риба тон, херинга)

Минималната дневна доза на този лечебен микроелемент е 150 mcg. При недостиг на йод той се увеличава до 400 mcg, като резервите се попълват постепенно. Но не трябва да забравяме, че храните и добавките са противопоказани в случай на йодна алергия, свръхактивна щитовидна жлеза и могат да бъдат вредни в случай на предозиране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X