Напишете дума/думи за търсене

Теория на лъжицата - полезна за тези, които страдат от хронични заболявания

Теорията на лъжицата е метафора, която се използва за описание на количеството умствена или физическа енергия, която индивидът трябва да изпълнява ежедневните си дейности и задачи. На практика се използва, за да представи визуално колко енергия може да има някой с хронично заболяване.

В действителност твърде често не се говори за допълнителните тежести, с които хората, които страдат от хронични заболявания, трябва да се справят. Например човек, страдащ от фибромиалгия, ще изпитва големи трудности при планирането на дните си, защото не знае колко енергия ще има да ходи на работа, да пазарува, да се грижи за децата си и т.н.
Същото важи и за депресирания пациент или детето с аутизъм. За тези, които живеят с физически или психически здравословни проблеми, ежедневните задължения често са изключително трудни. Това обаче е често пренебрегвана или неразбрана реалност.

В днешно време хората, които страдат от хронични заболявания, често наричат себе си „лъжици“. Всъщност теорията на лъжицата улесни създаването на общности от хора, засегнати от хронични заболявания или психични разстройства, за да се подкрепят взаимно или да получат институционални ресурси.

Какво предполага теорията за лъжицата?
Терминът spoonie е този, с който много хора се идентифицират.
Кристин Мизерандино за първи път постулира теорията за лъжицата през 2003 г. чрез статия, която тя публикува в личния си блог „Но ти не изглеждаш болен”.

Мизерандино разработва теорията си благодарение на личен опит, когато приятелката я пита какво е да се живее с лупус. За да илюстрира как се чувства, тя използва лъжици, за да покаже на приятелката си колко енергия й е останала за този ден. Тя също така демонстрирала, че понякога, за да изпълнява ежедневни задължения, е била принудена да „заема“ бъдещи лъжици.

Автоимунните заболявания като лупус се характеризират с липса на енергия за ежедневни дейности. Същото важи и за всяко друго хронично заболяване и, разбира се, за психологически разстройства. Всяка дейност, задача и задължение „струват“ определен брой лъжици.

Тази енергия се изразходва изключително бързо и за да се възстанови, за да напълни лъжиците, човекът трябва да си почине.


Как да разберете дали сте лъжица?
Като правило имате голям брой „енергийни източници“ в обсега си в ежедневието си. Ставате всяка сутрин и не се съмнявате, че ще успеете да изпълните голяма част от ежедневните си задължения. Може да ходите на работа, на училище, да вършите домакинска работа и т.н.

Въпреки това пациентите с хронична болка, фибромиалгия, лупус, бъбречни проблеми, сърдечносъдови проблеми не са сигурни, че ще могат да изпълнят всичките си задължения.
Пациентите с депресия, тревожност, биполярно разстройство или дори аутизъм живеят с постоянната несигурност да не знаят какво ще могат да правят всеки ден.

Те не само страдат от по-голямо физическо изтощение, но се появяват и чувства на обезсърчение, мъка, стрес и т.н. Средно те изпитват и сериозни проблеми със съня. Това ги затруднява да възвърнат енергията си.

Кралският колеж в Лондон проведе проучване, което твърди, че е обичайно пациентите с психични разстройства да страдат от хронична умора или неврастения, което допълнително ги ограничава. Теорията на лъжицата се опитва да се съсредоточи върху това, което рядко се вижда.

Необходима е повече информираност
Бихме могли да ви дадем десетки примери, които оправдават теорията на лъжицата. Например транссексуалните хора често бързо се изтощават, живеейки в тяло с пол, с който не се идентифицират.

Освен това много деца и възрастни, които са от аутистичния спектър, са изтощени от определени звукови и слухови стимули, които невротипичните хора дори не разпознават. Някои пациенти с депресия дори нямат енергия да се облекат сутрин. Това, което теорията на лъжицата търси, е да стане инструментът, който описва как се чувства тази група от хора и какъв е животът им.

Болестта, от която страда всеки индивид, определя лъжиците енергия, които ще консумира. Може да се окаже, че простото ставане от леглото ги използва всички. Следователно той остава без повече енергия за останалата част от деня. Това е нещо, което всички трябва да разберем, без никаква дискриминация.

И накрая, чувството за вина, свързано със страдание от психично или хронично заболяване, е допълнително бреме за тези хора.
Теорията на лъжицата се опитва да накара индивида да остави тази вина настрана. По този начин той ще бъде по-добре подготвен да разбере собствената си болест. Освен това те няма да се чувства толкова сам и може да намери и да се свърже с други лъжички.

Всичко, което трябва да направи, е да потърси хаштага #spoonieproblems.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X