Напишете дума/думи за търсене

Теория на огледалото и раните, които създават и прекъсват връзките

Замисляли ли сте се какво се случва, когато се свържете с човек и след известно време виждате аспекти от неговата личност, които не харесвате? Огледалната теория на Жак Лакан има какво да каже за този процес.
Според Лакан ние изграждаме своята идентичност, като я отразяваме върху другите. По този начин отношенията, които имаме с околните, са отражение или проекция на аспекти от нашата личност, които ни допадат или не.

Какво е огледална теория?

Подобно на това, че има части от тялото или външния ни вид, които не долюбваме особено, когато се погледнем в огледалото, така има и черти от нашия характер, които не искаме да приемем. Нещата, които най-много мразим в останалите хора, всъщност са вътре в нас. Казано по друг начин, това, което не харесваме в другите, е и това, което не харесваме и в себе си.
Непрекъснато проектираме части от себе си. И тъй като обикновено не сме в състояние да видим собствените си грешки или дори силните си страни - животът ни дава подаръка на взаимоотношенията. Връзките ни показват какво носим в себе си. Хората се държат като огледала, отразяват ни и ни дават шанс да видим кои сме.

Право или обратно огледало
Теорията на огледалото може да действа по пряк или обратен начин.
Да речем, че не понасяте какъв егоист е вашият приятел. По директен начин може да прожектирате егоистичната част от себе си, която отказвате да видите. От друга страна, по обратен начин хората около вас може да отразяват колко сте безкористни. Може би винаги се грижите за другите и забравяте себе си.

Може да си мислите, че шефът ви е твърде взискателен към вас. Но може би и вие сте много взискателни и перфекционисти към себе си. В този случай шефът ви е просто отражение на това какви сте със себе си. Като алтернатива може да сте прекалено отпуснати и да имате нужда от малко строгост в живота си.

Емоционални рани
Превръзката не е лек. Когато сме наранени, ние крещим от болка. След това се успокояваме и почистваме раната и я превързваме, за да може да заздравее.

Всички имаме емоционални рани. Те са всички онези емоции, чувства, мисли и начини на действие, които идват от болезнени моменти в живота ни, които все още не сме приели. Които ни държат като заложници. Нашето благосъстояние зависи от превръщането на тези емоции и начини на мислене в мъдрост и опит. Вместо да ги потискаме, по-добре да ги оставим да ни тласкат да станем по-добри хора.

Какво отразяват нашите рани

Когато забравим раните си, те стават част от нашето несъзнавано усещане и влияят на нашите мисли, настроения и поведение. И тогава те правят дупки в сърцето ни. Така че срещаме някого със същите пробойни, същите рани и се свързваме с него. Раните са огледални и има нещо добро. Но трябва да внимавате, тъй като те също могат да разделят хората.

Ако раните останат незараснали, рано или късно те ще навредят на връзката. Несигурност, страх, ревност, притежание... Сякаш животът се опитва да ви изпрати размисли, за да ви покаже как да пораснете. Ако не ги разберете и не обърнете внимание на това, което ви казват, няма продължите нагоре като индивид. Това ще затрудни растежа ви и ще отслаби отношенията ви.

Симптоми на невротичната потребност от любов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X