Напишете дума/думи за търсене

Единствената черта на характера, която може да създаде или разруши връзката

Всеки иска да знае как да поддържа по-здрави и щастливи връзки, независимо дали това означава приятелства, романтични отношения или семейни взаимоотношения.
Защо някои връзки траят години - или дори десетилетия, а други прегарят толкова бързо, колкото са започнали?
Оказва се, че има една ключова черта на характера, която е от решаващо значение за щастливите, здравословни връзки. Поне така твърди науката.

Психологическата гъвкавост е най-важната черта за здравословни взаимоотношения.

В метааналитично проучване на 43 952 участници изследователите установяват, че „да бъдеш внимателен и емоционално гъвкав в трудни и предизвикателни ситуации, не само подобрява живота на хората, но и може да укрепи и обогати близките им взаимоотношения“.

Какво е психологическа гъвкавост?

Психологическата гъвкавост включва отвореност и приемане на добри и лоши преживявания, осъзнаване на настоящето в ежедневието и изпитване на мисли и чувства, без да се обсебвате от тях.
Това е и вашата способност да поддържате връзка със собствените си ценности през променящите се настроения на всеки ден.
Въпреки че това може да изглежда твърде просто, сложността на този талант определено не трябва да се приема за даденост.
Гъвкавостта е важна във всички аспекти на живота, така че не е изненадващо, че хората, които могат да приложат тази черта, създават по-здрави и по-стабилни взаимоотношения.
Тя е свързана със способността да се адаптирате, когато възникнат предизвикателства.

Психологическата гъвкавост е свързана с по-силни връзки между индивидите и по-полезна динамика на взаимоотношенията.

Ако имате способността да се адаптирате или да не бягате от ударите, тогава имате по-голям шанс бързо да оцените проблема и да потърсите начини да го преодолеете.
Това може да ви помогне в спорове, лични конфликти. Какъвто и да е проблемът, ако предизвикателството не ви отклони, ще имате по-голям шанс да претеглите резултата във ваша полза.
В романтичните, платоничните и семейните отношения по-високото ниво на психологическа гъвкавост обикновено води до по-малко конфликти и стрес и като цяло до по-голямо удовлетворение.

Връзките с ниска психологическа гъвкавост са по-малко склонни да преодолеят предизвикателствата.


От друга страна, характеристиките на психологическата гъвкавост са неща като избягване на проблеми, разсейване в ежедневието, претоварване от стреса и невъзможност да се справят с неуспехи.
Той може да включва и „каменна стена“ или изключване на партньора ви, за да не обсъждате даден проблем.
Не би трябвало да е изненадващо, че избягването на проблеми е абсолютно най-лошият начин да се справите с неразбориите във връзката си, но за много хора изправянето пред тях може да бъде непреодолима борба.

И макар че някои човеци имат късмета да се родят с тази личностна черта, това не означава, че не може да повишите уменията си и да се научите как да я прилагате в ежедневието си.

Може да култивирате собствената си психологическа гъвкавост.

Има няколко неща, които може да направите, за да подобрите цялостната си гъвкавост - да поддържате ума си стимулиран, като научавате нещо ново всеки ден, да смесвате нещата, като правите рутината си по различен начин, опитвате нови неща и излизате от зоната си на комфорт.
Въпреки че това може да се почувства като предизвикателство, знайте, че в крайна сметка си заслужава.
Обмислянето на различни елементи от проблемите си ще ви помогне да бъдете спокойни и рационални. И имайки това предвид, ще намирате решения по-лесно, тъй като не сте ограничени от стрес, страх или гняв.

Работата по тази изключително важна черта ще ви бъде от полза в много области на живота ви.

След като осъзнаете как да работите с даден проблем, за да го преодолеете, е по-вероятно да имате щастлива връзка, която е достатъчно силна, за да преодолее почти всяко предизвикателство, което възниква.

Стоунуолинг – или как се съсипва перфектна връзка

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X