Напишете дума/думи за търсене

Съставки, които не трябва да добавяме към кафето

Кафето е спътник като никой друг. Може да му се насладим в офиса, с приятели или в утрините у дома.
Въпреки това както не бива да прекаляваме с консумацията на тази напитка, има определени съставки, които не бива да добавяме към кафето.

Ползи от кафето
• То има основни хранителни вещества като витамини от група В, калий, магнезий и фосфор
• Стимулира мозъчните функции
• Повишава метаболизма
• Може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и Паркинсон
• Може да помогне за намаляване на риска от диабет 2
• Може да помогне за защита на черния дроб
• Намалява риска от депресия

Недостатъци на кафето
• Може да предизвика безпокойство.
• Затруднява заспиването
• Може да предизвика пристрастяване

Кога е добре да се пие кафе?
Ако консумираме след събуждане, може да бъде лошо за нашето здраве, защото това е времето, когато произвеждаме повече кортизол - хормон, отговорен за балансирането на стреса и намаляването на нивата на кръвната захар.

Когато тялото получава кофеин много рано сутрин, то не произвежда необходимото количество от този хормон. Освен това организмът става и по-толерантен към компонентите на напитката и замества естествените импулси, които осигурява кортизол.

Ако го пием вечерта, може да причини безсъние и кошмари.
Затова се препоръчва да пием кафе между 10 сутринта и обяд и между 2 и 5 следобед, ако не искаме да страдаме от негативни последици.

Съставките, които никога не трябва да добавяме към кафето
Две малки чаши кафе на ден могат да бъдат добра мярка за вашето здраве.
За да се насладите на ползите от кафето, трябва да го пиете напълно самостоятелно, без никакви добавки. Ефектите на кафето са сериозно компрометирани, когато започнем да го смесваме с други елементи.

Не добавяйте захар
Няма значение дали това е само малка чаена лъжичка, за да премахнете горчивината на кафето. Не трябва да добавяте никаква захар. Защо? Защото ще увеличите енергийната му стойност и ще добавите всички онези „лоши“ компоненти, които има захарта.

Световната здравна организация препоръчва да не се надвишава 25 г от този подсладител на ден, което се равнява на 5% от енергията, необходима за 24 часа енергия.

Ако обаче не можете да пиете кафето без захар, опитайте кафява захар или щипка канела.


Млякото е нещо, което не трябва да добавяме към кафето
Когато се добави мляко, кафето губи своите полифеноли, които действат като антиоксиданти.

Виновници за това са наситените мазнини в млякото. Проучвания на катедрата по химия в Университета в Квебек и Университета в Загреб показват, че казеинът в млякото блокира антиоксидантните ефекти на кафето и чая.

Имайте предвид, че лактозата повишава нивата на захарта и причинява непоносимост при някои хора.

Други алтернативи на кравето мляко са растителното мляко като соево и бадемово мляко.

Мляко на прах
Това е дори по-лошо от млечните продукти в естественото им състояние, тъй като немлечните добавки като царевичен сироп и частично хидрогенирани растителни масла се използват за имитиране на кремообразната текстура на млякото.

Това води до празни калории, изкуствени мазнини, които се натрупват в артериите и под кожата и са свързани с диабет, затлъстяване, холестерол и сърдечни заболявания.

Алкохолът е нещо, което не трябва да добавяме към кафето
За да успокоят настинка или разбито сърце, някои хора добавят капка уиски, коняк или ром към кафето си. Въпреки че телесната температура се повишава незабавно, това не осигурява никакви интересни хранителни вещества.
В СЗО посочва, че консумацията на алкохол е свързана с много здравословни проблеми. Най-сериозният е цироза на черния дроб или рак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X