Напишете дума/думи за търсене

Какви добавки помагат при Хашимото

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система започва да действа срещу себе си и атакува щитовидната жлеза. Това води до стабилно разрушаване на жлезата. Приемането на правилните добавки може да помогне за възстановяване на нивата на хранителни вещества и дори да доведе до ремисия на болестта на Хашимото.

Приемът на добавки може да помогне за възстановяване на нивата на хранителни вещества, преодоляване на умората и дори ускоряване на растежа на косата.

Кои са най-подходящите?

Пробиотици

Чревната пропускливост е един от трите компонента на автоимунитета. Знаем, че яденето на глутен може да доведе до повишена пропускливост на червата и много хора са успели да намалят симптомите и да намалят антителата, следвайки диета без глутен. Съществуват обаче различни други първопричини за пропускливост на червата, включително дисбаланс на добри и лоши бактерии в червата.
Ако добрите бактерии не са достатъчни, за да държат лошите бактерии под контрол, те започват да увреждат чревната стена, причинявайки чревни течове. Пробиотичните добавки са естествен начин за възстановяване на полезните бактерии и помагат за възстановяване на баланса.
Те могат също така да помогнат за лечение на тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO), който е наличен при над 50% от пациентите на Хашимото и може да доведе до по-голяма пропускливост на червата.

В допълнение към пробиотичните консумирайте ферментирало кокосово кисело мляко, ферментирала кокосова вода и ферментирало зеле.

Селен

Този естествен антиоксидант поддържа имунната система и насърчава здравословния кръвен поток. Той работи в синергия с витамин Е, за да насърчи здравословния растеж и плодовитостта, да защити нормалната клетъчна функция и да подобри функцията на определени клетки, произвеждащи енергия. Дефицитът на селен е определен като стимул за развитието на болестта на Хашимото.
Смята се, че когато селеновите резерви в тялото се изчерпват, не може да неутрализираме водороден прекис, който се образува като страничен продукт от преобразуването на хормоните на щитовидната жлеза. По този начин той започва да уврежда околните тъкани и може да предизвика приток на имунни клетки, които са склонни да се объркват и започват да атакуват имунната система. Селенът образува селенопротеини за защита срещу увреждане на водородния пероксид и действа като катализатор за превръщане на неактивен Т4 в биологично активен Т3.
Селенът понижава антителата на щитовидната жлеза и кара хората с тревожност на Хашимото да се чувстват по-спокойни. Когато тялото функционира на оптималното си ниво, вие се чувствате добре и може да обработвате храната и да се детоксикирате по естествен път. Помага за справяне със стреса и живота като цяло и може значително да намали общото чувство на безпокойство.
Доказано е, че щитовидните антитела намаляват с 50% за три до шест месеца при доза от около 200 микрограма селен. Препоръчвам ви да се консултирате с вашия лекар, за да определите коя доза е най-подходяща за вас.

Бетаин с пепсин

Бетаинът с пепсин е естествена стомашна киселина, която помага на тялото да абсорбира калций, В12, протеини и желязо. Той помага за разграждането на храната, която тялото да усвои. Това е особено важно за пациентите на Хашимото, тъй като много от тях имат недостиг на стомашна киселина. Тя е необходима за разграждането и усвояването на протеините. Ако не усвоите храната правилно, ще имате повишена хранителна чувствителност и симптоми на киселинен рефлукс. Това ви уморява, защото тялото ви използва повече ресурси, за да се опита да смели храната, а също така може да доведе до натрупване в черния дроб, защото няма да може да изхвърляте токсините правилно.

Най-добрият начин да определите целевата си доза бетаин е да започнете с една капсула с храна, съдържаща протеин. Ако не усещате нищо, увеличете дозата си с една капсула със следващото протеиново хранене. Това увеличение продължава, докато в хранопровода се усети леко усещане за парене. Тогава знаете, че имате твърде много стомашна киселина и трябва да намалите дозата с една капсула.

Системни ензими

Системните ензими спомагат за нормализирането на TSH и намаляват или елиминират антителата. Те работят, като помагат за унищожаването на циркулиращите имунни комплекси, които могат да причинят автоимунно заболяване. По същество имунният комплекс е, когато антитяло и антиген се комбинират, за да увредят имунната ни система.
Унищожаването на тези имунни комплекси е много важно за постигане на ремисия, защото когато те не могат да атакуват имунната система, телата ни получават шанс да се излекуват.

Системните ензими се приемат най-добре на гладно, поне 45 минути преди хранене или 1,5 часа след хранене. Ако ги приемате с храна, те ще бъдат използвани за процеса на храносмилане, вместо да навлизат в кръвта, за да работят срещу имунните комплекси.

Тиамин (В1)

Той е терминатор за умората. Тиаминът е от съществено значение за правилното отделяне на солна киселина в стомаха, което е от съществено значение за правилното храносмилане. Както стана ясно, повечето хора с болестта на Хашимото имат ниски нива на стомашна киселина или не отделят такава. Тиаминът също така подпомага функцията на кръвната захар, надбъбречните жлези и може да повиши нивата ни на енергия.

Витамин В12

Той е създател на енергия. Добавянето на витамин В12 е от съществено значение за веганите и може да бъде от полза за тези с ниски нива на стомашна киселина и злокачествена анемия, докато условията не се коригират.
Ниските нива на солна киселина, често срещани при хора с болест на Хашимото, излагат хората на риск от дефицит на В12.
Забележка: Консумирането на хляб и зърнени храни, обогатени с фолиева киселина, може да прикрие този дефицит при стандартни лабораторни тестове.

Витамин D

Този витамин е мощно вещество, което поддържа имунната система. Доказано е, че предотвратява и модулира автоимунитета и вярвам, че витамин D е особено важен за хора, които са имали предишна инфекция с Epstein-Barr (тази инфекция често може да причини болестта на Хашимото и да причини хронична нискостепенна инфекция), тъй като клетките, които се борят с вируса (CD8 + Т клетки) зависят от витамин D.

Магнезий

Хората, които консумират това хранително вещество, отчитат чудодейни подобрения в много от симптомите си. Наблюдава се често недостиг на магнезий при пациенти с щитовидната жлеза и може да причини редица симптоми, които потенциално могат да доведат до аномалии на щитовидната жлеза.

Известно е, че помага при запек, безсъние, менструални спазми, спазми в тялото, безпокойство, главоболие.

Заключение

Приемането на правилните добавки за отстраняване на всички основни недостатъци може да помогне за възстановяване на нивата на хранителни вещества и дори да доведе до отслабване на симптомите на Хашимото.

Живко Джамяров: Сибирският женшен помага при Хашимото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X