Напишете дума/думи за търсене

Храненето може да ни разболее или излекува

В наши дни храненето е причина за редици заболявания, но промени ли се, може да ни излекува или поне да подобри състоянието ни. Как да си помогнем, обяснява главната сестра Росица Търнева-Лозанова от Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс, филиал Банкя. Тя е и консултант по здравни грижи – насочва пациенти към правилния за тях специалист.

главната сестра Росица Търнева-Лозанова
главната сестра Росица Търнева-Лозанова

До какви болести води неправилното хранене?
Обикновено води до няколко основни заболявания на стомашно-чревния тракт от рода на гастрити, гастродуоденити (между язва и гастрит). Те се дължат обикновено на неправилно хранене още в детска възраст. Като добавим и стреса може да се стигне до сериозни заболявания като рак на дебелото черво, на стомаха. В последно време все повече се говори за т.нар лазер терапия, която е нов алтернативен път за лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Каква обикновено е причината за гастрит и колит?
Храненето още в детска възраст със суха храна, не с готвена. Също така неправилното процентно съчетаване на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Предпоставка за гастрит при децата, а и при студентите е яденето на храни като зрънчо, чипс, сухи сандвичи. Те трябва да поемат топла храна, поне супа или чай. Кафето няма да свърши тази работа. Но да, то е мощен антиоксидант за мозъка и помага да не се развият болести като различните видове склероза.

При гастрит и колит е важно да се хапва топла готвена храна – на фурна или варена, да не е пържена и панирана. Ако месото е телешко и добре приготвено няма да повлияе негативно на гастрита, също и рибата.

Как да се подобри състояние като Хашимото с хранене?
Ако проблемите в стомаха и червата се подобрят с правилно лечение и хранене може да се намали степента на развитие на Хашимото. То е трудно за диагностициране, но специалистите казват, че причината е в червата. При него също помага лазер терапията в областта на стомаха, червата и около щитовидната жлеза. Фитотерапията и билкотерапията също са мощно помощно средство. Ендокринолозите съветват при Хашимото храненето да е с много зеленчуци, плодове, качествена риба и месо. Месото е важно, защото щитовидната жлеза трябва се храни с белтъчини.

Какво да направим, за да понижим високия холестерол?

Като се откажем от мазнините под формата на мазни меса, като намалим свинското, увеличим телешкото, пилешкото от ферми, рибата. Доказано е, че изварата понижава холестерола при дълга употреба. Нужен е баланс между хранене, движение и спокойствие, защото всичко е свързано с главния мозък.

Как да си помогнем при високо кръвно?

То пак се ръководи от нервната система. Обикновено при стрес се вдига кръвно, което няма нищо общо със заболяване на сърцето. Но понякога следствие на много стрес и преумора и обикновено повишаване на кръвното на нервна почва може да наруши функциите на сърцето. Най-големият трик за справяне с кръвното е, ако човек си наложи спокойствие.

Има ли храни, които не присъстват на вашата трапеза?

Ям свинско месо, но без сланина. Обикновено то е варено или задушено, не е пържено. Избягвам кифли, мекици, кекс, баница, дори домашна, освен на празници.

Коя е любимата ви салата?

От моркови с маслини, както и домати с плочка краве сирене и босилек.

Какви най-често са грешките в храненето на българина, които наблюдавате?

Бързото хранене. То води до заболяванията на стомашно-чревния тракт. Липсата на дъвчене, недоброто усвояване на храната води често го гастрит. Друга проблем е студената храна, както и газираните напитки. По-добре е да си разбиеш компот с миксера, отколкото да пиеш газирано.

Срещали ли сте в практиката си хора, които са се излекували от някоя болест с подходящо хранене?

Срещала съм частично излекувани от хронични заболявания в напреднала фаза, които да се връщали в начална. Говоря за проблеми с храносмилателната система, нервната и тежки онкологични.

Има ли билка, която помага на семейството ви?

Джодженът ни е помагал при простудни заболявания придружени с разстройство. Чай от джоджен веднага спира контракците в червата, когато те са простинали. Облекчава и при гастрит. Фитотерапевтът д-р Александър Койчев прави добри комбинации от билки за гастрити, жлъчки, болни черва, болни бели дробове, разширени вени, тежки крака при жени над 50 години. Неговите комбинации са ми помагали.

Още за Росица Търнева-Лозанова на www.konsultzdrave.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X